AYÇİÇEĞİNE `EN AZ` 1,65 LİRA

Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, 2017 yılı ayçiçeği ön alım fiyatının 1,65 lira olduğunu belirterek, "Birlik olarak 50 bin ton alım hedefliyoruz" dedi.

Genel merkezi Samsun'da bulunan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Karadenizbirlik), 2017-2018 sezonu ayçiçeği alım kampanyasını başlattı. Genel Müdür Ünal Erarslan, 2017 yılı ayçiçeği ön alım fiyatının 1,65 lira olduğunu açıkladı.

Rekoltede artış bekleniyor

Genel Müdür Ünal Erarslan, "Ayçiçeği ürün alım kampanyamızın başladığı bugünlerde, 2017 yılı ayçiçeği hasadı bölgemiz genelinde hızla devam etmektedir. Dünya genelinde yağlık ayçiçeği rekoltesinde artış olacağı tahmin edilmekte, bu durum ve birçok faktör bölgemiz için, ürün fiyatlarının, şekillenmesinde belirleyici olmaktadır" dedi.

Hedef 50 bin ton alım

Birlik Yönetim Kurulu olarak, mevcut şartlar çerçevesinde üretici lehine azami gayret gösterdiklerini belirten Erarslan, "Bu amaç doğrultusunda, ayçiçeği ön alım fiyatını 1,65 TL/Kg olarak belirledik. Birlik olarak hedefimiz 45-50 bin ton ürün mübayaa etmektir" açıklamasında bulundu.

Fiyat farkı da verilecek

Karadenizbirlik'in, piyasa şartları dikkate alındığında, üreticinin spekülatif hareketlerden etkilenmemesi ve ürününün ucuz fiyatla elinden çıkarılmasına engel olmak adına, üretici lehine piyasayı regüle ettiğini ve açıkladığı avans fiyat ile üreticinin sigortası olduğunu söyleyen Ünal Erarslan, "İlerleyen zaman içinde, oluşan piyasa şartları çerçevesinde, üreticiye ayrıca fiyat farkı ödemesi yapılacaktır" dedi.

Destekleme primi ve teşvik çağrısı

Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, açıklamasında ayrıca şunları söyledi:

"Halen ülkemiz yağlı tohum ihtiyacının 3'de 2'si yurt dışından karşılanmakta olup, ülke çapında en fazla döviz ödediğimiz kalemlerden biri yağlı tohumlar ve bunların yan ürünleridir. Türkiye yağlık ayçiçeği ve diğer yağlı tohumların üretimi için uygun toprak yapısına, ekim alanına ve iklime sahiptir. Ülkemizin mevcut yağlı tohum üretim potansiyeli istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde arttırılmalıdır. Bunun için devletçe ödenen destekleme primlerinin arttırılması ile teşvik edici uygulamaların devreye sokulması gerekmektedir. Yerli üretimin ve yerli üreticinin buluştuğu kooperatifler üst birliği olarak Birliğimiz, tüm kaynaklarını, yağlı tohum üreticilerinin mağdur olmaması ve üretimin devamı yönünde her zaman seferber etmiştir. Yeni ürün ön alım fiyatımızın üreticilerimiz ve Türk tarımı için hayırlı olmasını dileriz."

Milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.