Sonbaharın olmazsa olmaz meyvelerinden nar, farklı sunumlarla karşımıza çıkıyor. Gerek suyu, gerek tanesi, gerekse ekşisi tam bir şifa deposu olan narın, kabuğunu atmadan önce bir daha düşünün.
Doğada bulunan her şeyin bir anlamı var. Bizlerin çöp olarak gördüğü pek çok şeyin aslında hiç bilinmeyen faydaları var.
Amerika'da kalp hastalıklarının ölümle sonuçlanma oranı arttıkça, bu kötü gidişata dur demek amacıyla yapılan çalışmalarda kullanılan nar kabuğunun kalp hastalıklarının neden olduğu ölüm oranını azalttığı saptanmış.
Yıllar önce Hindistan'da yaşayan insanların hastalıklardan korunmak için nar kabuklarını minik parçalar halinde doğrayıp güneşte kurutarak tüketiyorlarmış.
Başta kötü kolesterol olmak üzere bağışıklık sistemi güçlendiriyor ve bir çok kanser türüne karşı da koruyucu etkisi var.
Nar kabuğunda bulunan ellagik asit antioksidan, anti-mutajen ve anti-kanser özelliklere sahip.
Ellagik asit kansere neden olan moleküllere bağlanarak onları çok önemli bir oranda etkisizleştiriyor.
Geçmişte yapılan çalışmalar nar kabuğunun kaynatılarak içilmesinin sakinleştirici etkisi üzerinde dururken bu formun ayrıca dizanteri, ishal, bağırsak solucanları ve daha birçok hastalıkta yararlı olduğu kabul ediliyor.
Kabuğu Nasıl Kurutulmalı?
Narın çekirdeklerini çıkarttıktan sonra soyma bıçağı kullanarak kabuğunu uzunlamasına kesebilirsiniz. Kestiğiniz nar kabuklarını güneşte kurutabilir ve kurutulmuş kabukları tamamen soğuduktan sonra bir kilitli torba ya da hava geçirmez bir kaba koyarak saklayabilirsiniz. Ayrıca ilaç olarak ecza dolaplarında farklı tariflerle hazırlanıp kullanılabilir.
Tarim.com.tr