ATILAN ALOE KABUKLARI SÜRDÜRÜLEBİLİR, DOĞAL BİR BÖCEK İLACI OLABİLİR

Yaygın olarak aloe vera olarak bilinen Aloe barbadensis, binlerce yıldır cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek, sindirim sağlığını geliştirmek ve yaraları iyileştirmek için kullanılmaktadır. Ancak aloe vera jeli yüksek talep görürken, kabukları tarımsal atık olarak atılmaktadır. Bugün bilim insanları, bu kabukların doğal bir böcek ilacı görevi görerek böcekleri uzaklaştırabildiğini bildiriyor. Kabuklardan elde edilen özütlerde, böceklerin ekinlerle beslenmesini engelleyen birkaç biyoaktif bileşik tespit ettiler.

Araştırmacılar sonuçlarını Amerikan Kimya Derneği'nin (ACS) sonbahar toplantısında sunacaklar.

Projenin baş araştırmacısı Debasish Bandyopadhyay, "Muhtemelen her yıl milyonlarca ton aloe kabuğu küresel olarak atılıyor," diyor. "Değer katmanın ve onları faydalı hale getirmenin bir yolunu bulmak istedik."

Bandyopadhyay, aloe kabuklarının böcek ilacı olarak potansiyel kullanımıyla ilk kez, bir meslektaşıyla birlikte yerel bir aloe vera üretim merkezini ziyaret ettiğinde ilgilenmeye başladı ve burada böceklerin diğer bitkilerin yapraklarına saldırmalarına rağmen aloe yapraklarını rahat bıraktıklarını fark etti. Şirketin CEO'suna kabukları laboratuarına geri götürüp götüremeyeceğini sordu; bu istek, başlangıçta Bandyopadhyay'ı şirketin ürünlerinden örneklerle eve göndermeye çalışan CEO'nun kafasını karıştırdı.

Bazı ev bahçıvanları aloe jelini soğan ve sarımsakla birlikte doğal pestisit karışımında bir bileşen olarak kullanmaya başladı, ancak bu tarifler her zaman kabukları içermiyor. Ve şu anda, daha büyük, endüstriyel ölçekte, aloe kabukları tarımsal atık olarak değerlendirilmekte ve büyük ölçüde aloe çiftliklerinde toprak kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilecek biyokütle oluşturmak için kullanılmaktadır. Bu yaklaşımın en önemli dezavantajı, çürüyen tarımsal atıkların atmosfere metan ve diğer sera gazlarını salması ve küresel iklim değişikliğine katkıda bulunmasıdır.

Bu nedenle Bandyopadhyay, Afrika bölgeleri, Amerika'nın tropikal ve subtropikal bölgeleri ve Hindistan'daki mısır ve darı tarlaları gibi böceklerin büyük bir tehdit olabileceği alanlarda çiftçilere yardımcı olabilecek doğal bir böcek ilacı geliştirmek için kabukların geri dönüştürülmesi olasılığını araştırmaya başladı. Pestisit olarak yeni uygulama aynı zamanda kabukların atılması için çevre dostu bir alternatif sağlayabilir ve aloe vera üreticileri için ek gelir akışı yaratabilir.

Bandyopadhyay, "Amaç, aloe üretimini daha yeşil ve daha sürdürülebilir hale getirirken bu atığı anlamlı bir şekilde geri dönüştürmek" diyor.

Aloe vera kabuklarının potansiyel böcek öldürücü özelliklerini araştırmak için Bandyopadhyay ve Texas Rio Grande Valley Üniversitesi'nden meslektaşları önce kabukları kuruttu. Bitkinin biyoaktivitesinin değişmemesi için kabuklar karanlıkta oda sıcaklığında üzerlerine hava üflenerek kurutuldu. Araştırmacılar daha sonra kabuklardan hekzan, diklorometan (DCM), metanol ve su ile çeşitli özütler üretti. Ekip daha önce hekzan özütünün bilinen sivrisinek öldürücü özelliklere sahip bir bileşik olan oktakosan içerdiğini bildirmişti.

Yeni deneylerde, DCM özütü tarım zararlılarına karşı heksan özütünden çok daha yüksek böcek öldürücü aktivite gösterdi, bu nedenle araştırmacılar bunu daha fazla analiz etmek istedi. DCM özütü, araştırmacıların bileşikleri tanımlamasına olanak tanıyan bir teknik olan yüksek performanslı sıvı kromatografi-kütle spektrometresi kullanılarak kimyasal olarak profillendi.

Bu verilerle araştırma ekibi, aloe vera kabuklarında birçoğu antibakteriyel, antifungal veya diğer potansiyel sağlık yararlarına sahip 20'den fazla bileşik tespit etti - aloe'nin bir halk ilacı olarak geçmişi göz önüne alındığında şaşırtıcı değil. Bununla birlikte, bunlar arasında böcek öldürücü özelliklere sahip olduğu bilinen oktakosanol, subenniatin B, dinoterb, arjungenin, nonadekanon ve quillaik asit dahil olmak üzere altı bileşik vardı. Araştırmacılar, bu bileşiklerin aloe kabuğunun etkilerine katkıda bulunabileceğini söylüyor. Buna ek olarak, tanımlanan bileşikler toksik değildi, yani aloe kabuğu bazlı bir böcek ilacının yaratılmasıyla ilgili önemli bir güvenlik endişesi yoktu. Metanol ve sulu ekstraktların kimyasal incelemesi halen devam etmektedir, ancak DCM ekstraktı gibi her ikisi de güçlü böcek öldürücü aktivite göstermiştir.

Aloe kabuklarındaki böcek öldürücü bileşikler belirlendiğine göre, araştırmacılar bunların gerçek dünya tarlalarında tarımsal zararlılara karşı ne kadar iyi çalıştığını test edecekler. Bandyopadhyay ayrıca, bu bileşiklerin sivrisinek ve kene karşıtı özelliklere sahip olup olmadığını araştırmak için meslektaşlarıyla birlikte çalışıyor; bu da potansiyel olarak tüketici kullanımı için bir böcek kovucu geliştirilmesine yol açabilir. Bandyopadhyay, "Tehlikeli ve zehirli sentetik kimyasallardan kaçınan bir böcek ilacı yaratarak tarım alanına yardımcı olabiliriz" diyor. "Ancak kabuklar iyi bir sivrisinek veya kene karşıtı aktivite gösterirse, genel halka da yardımcı olabiliriz."

phys.org
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.