Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Bayındır İlçesinde bulunan asırlık zeytin ağaçlarıyla dolu zeytinliklerde organik tarım yapılması için yürüttüğü çalışmaları tamamladı.
Proje kapsamında dağ köylerinden 200 üreticinin 3 yıl süre ile tüm sertifikasyon maliyetleri karşılanarak üreticilerin organik tarıma geçişi sağlandı. Ayrıca bu süre boyunca çeşitli konularda verilen eğitimlerle üreticilerin daha bilinçli ve verimli üretim yapmaları sağlandı. Ayrıca proje kapsamı dışında da organik tarıma geçiş yapan önemli sayıda üreticileri ile Bayındır İlçesi, organik zeytinyağında büyük bir hedefe sahip oldu.
Projenin kapanışı için düzenlenen törene İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın yanında, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Bayındır Kaymakamı Barboros Baran, Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal'ın yanında, il ve ilçe idare amirleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, oda ve Birlik Başkanları ile üreticiler katıldı.
Bayındır Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Milli tarım ürünlerimizden biri olan zeytinin bu şekilde değerinin artırılması çok önemli bir çalışma. Böyle çalışmaların kolay olmadığını biliyorum. Bu yüzden bu başarıya imza atan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nü öncelikle tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Organik tarım gibi doğa ile dost bir üretim şeklinin yayılması çok anlamlı. Sadece zeytin değil, birçok tarım ürününde üretimin yaygınlaşmasını arzu ediyorum" dedi.
2016 yılının geçici bütçe çalışmalarının kabul edilmesiyle birlikte 14.1 Milyar TL çiftçilere destek verileceğini hatırlatan Toprak, "Bu miktarın 11 milyar TL'lik miktarı doğrudan üreticilere verilecek. Bu desteklemeler çok önemlidir. Bu desteklemeler sayesinde maliyetleriniz düşecek, rekabet gücünüz ve yatırımlarınız artacak" diye konuştu.
Süs bitkileri üretiminde Bayındır ilçesinin çok ciddi bir mesafe kat ederek iyi bir yere geldiğini de vurgulayan Vali Toprak, daha da iyi bir yere gelinebilmesi için üretimde kalitenin yüksek tutulmasının şart olduğunu söyledi.
Bayındır Kaymakamı Barboros Baran, "Zeytin yüzyıllardır Bayındır sakinlerinin geçim kaynağı olmuştur. Zeytinlerimizin organik hale gelmesi daha da değerlenmesini sağlayacak. Bayındır'ın organik zeytinyağını marka haline getirebilirsek üreticilerimiz de emeğinin karşılığını daha iyi alacak" dedi. Baran ayrıca "geçtiğimiz yıl yaşanan don afeti sonrasında zarar gören üreticilere fidan dağıtacağız. Sayın valimize afet sonrasında göstermiş olduğu hassasiyet ve destekler için teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Son Dakika