ARILARI KURTARMAK İÇİN!

Ülkemiz bitki varlığı bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. Tüm Avrupa kıtasında 12.000 dolayında bitki türü varken sadece ülkemizde 10.000 dolayında bitki türü bulunur. Bunların içinde arıcılık yönünden önem arz eden pek çok tür doğal olarak yayılış göstermektedir.

Arılar yapıları itibari ile çiçek seven hayvanlardır. Hemen her çiçekten polen almayı severler. Fakat bazı çiçekleri diğerlerine oranla daha çok severler. Arılar çiçekleri polenlerine ve çiçek tozlarına göre ayırt ederler. Bazı çiçeklerde çiçek tozu azdır, bazılarında daha fazladır bu nedene bağlı olarak ta arılar çiçekten çiçeğe fark görür. En çok polen hangi çiçekte var ise elbette tercihlerini o çiçekten yana kullanırlar.

Bahçedeki meyve ve sebzelere konan arılar dölleme yaparak bitkilerin daha çok verim vermesini çiçek açmasını sağlamaktadır. Arıları çağırmak için ise bahçeye birkaç arının seveceği çiçekten ekmek ile mümkün olacaktır.

Arıların en sevdiği çiçekler ise; kasımpatı, aster çiçeği, saray patı çiçeği, keven isimli çiçek, süpürge otu, kekik, garden otu çiçeği, ıhlamur, yonca, korunga bitkisi, püren çiçeği, yıldız bitkisi çiçeği, mavi çiçek, bal arı çiçeği, küle çiçeği, tüm sarmaşık çiçeği çeşitleri. Arılar için vazgeçilmez çiçekler arasında yer alır. Bir çiftçi bahçesine arı çekmek istiyorsa bu bitkilerden mutlaka birkaç tanesini bahçesinde yetiştirmelidir. Arıların çiçekten çiçeğe dolaşarak bal yapması hiçte kolay değildir. Örneğin 900 arı 500 gram bal için  bir gün çalışır.

Arının En Çok Bal Aldığı Çiçekler

Arılar, birçok bitkiden bal alabilir. Ancak arıcılık yapan kişiler ya da arı ile uğraşmayı seven kişiler bazı özel çiçeklere yoğunlaşırlarsa arılar az enerji ile çok bal üretebilir. Arıların en çok bal aldığı bitkiler ise;

Dağ Çileği

 

Kıyı bölgelerde yaygındır ve kıyı bölgelerde arıcılık ile uğraşan kişiler için ideal bir bitkidir.

Çiğdem

Kasım - aralık - şubat ve mart aylarında yüksek bölgelerde açar ve çiğdem çiçeğinin bal verme olasılığı çok yüksektir.

İtirge 

Ege ve akidenizde açan nadir bir bitkidir. Kışın açtığı için değerli bitkiler arasında yer alır.

Sütleğen

Sütleğen çiçeğini koparıldığı an süt çıkarır ve bu çiçeği bal arıları çok sever.

Yeni dünya

Kıyı kesimlerde yetişir. Kışın çiçek açması nedeni ile de polen verimi oldukça yüksek bir bitkidir.

Azan

Ege de yetişen bir çalıdır. Bal arıları ve böcekler için polen oranı çok yüksektir.

tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.