Doğu Karadeniz Bölgesi'nde üretim yapan arıcılar, hava şartlarından dolayı bu sezon verimli bal üretimi yapamadıklarını dile getirdi.
Trabzon Arı Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Rıza Demeli bu yıl Doğu Karadeniz'in bir çok yerinde hava şartlarından dolayı bal üretimi yapılamadığını belirterek kredi borcu olan arıcıların zor durumda kaldığını söyledi. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin her yerinde bal üretimi olmadığını ifade eden Demeli, "Bu yıl bal üretimi bazı bölgelerde oldu, bazı bölgelerde olmadı. Ara ara bazı noktalarda oldu diyebiliriz. Kestane balı ise az miktarda oldu. Gümüşhane'nin bazı yerlerinde oldu, bazı yerlerinde olmadı. Bayburt'un bir kısmında oldu bir kısmında olmadı. Erzurum'un çoğu bölgesinde olmadı. Erzincan tarafı orta şekilde oldu" dedi.
Kredi kullanan arıcıların borcunu ödeyemediğinden mağduriyet yaşadığını kaydeden Demeli, "Bazı arkadaşlarımız verimli bal üretimi yapamadıkları için mağdur. Kredi kullanan arıcılarımız Tarım il ve ilçe müdürlüklerine kredilerin ertelenmesi için dilekçe veriyorlar. Bakanlar kurulu karar alırsa ertelenecek. Dolayısıyla arıcının çoğu mağdur" diye konuştu.
"Hava şartlarından kaynaklandı"
Yeterli bal üretimi olmayışını hava şartlarına bağlayan Demeli, "Yeterli ölçüde bal olmayışı hava şartlarından kaynaklandı. Çiçek erken dondu, bazı bölgeleri dolu vurdu. Bazı bölgelerde de hava şartları oluşmadı. Trabzon genelinde 50-60 ton civarında bal olmuştur. 2 bine yakın arıcımızın var ve bu arıcıların 130 bin kovanı bulunuyor. Kovan başına ortalama 5 kilogram gelebilir. Yani 60-70 ton civarında bal üretimi yapıldığını söyleyebiliriz. Bin 100 asil üyemiz arasında 30- 500 arası kovanı olan var. Tüm arıcılarla istişare yapamadık ancak ara ara müracaatlardan kullandıkları kredilerinin ertelenmesi için tarım müdürlüklerine dilekçe verdiklerini öğreniyoruz" ifadelerini kullandı.
"Kullanılan kimyasal ilaçlar, suni gübreler çiçekleri etkiledi"
Hava şartlarının yanında kullanılan suni gübrelerin, kimyasal ilaçların toprağı giderek öldürdüğüne dikkat çeken Demeli, "Bizim arıcımız Gümüşhane'ye, Bayburt'a, Erzincan'a, Ağrı'ya, Van'a, Kars'a kadar gidiyor. Kestane balımız bölgelere göre değişiyor. Sahil kesimlerinde kovan başı 5-10 kilo arasında alan arkadaşlarımız var. Trabzon'da bayağı arıcı potansiyeli var. Hava şartları oluşursa bayağı verim alınır. Önceleri bir kovandan 20-25 kilogram bal alınabiliyordu. Şimdi değişti. Çünkü kullanılan kimsayal ilaçlar, suni gübreler var. Bundan orman altı örtüsü çiçekleri bile etkilendi. Köylerimizde, arazilerimizde 50'ye yakın bal verecek çiçek vardı şimdi bunlardan 10-15 tane ancak kaldı. İnsanlar suni gübreyi kullana kullana topraklarımız öldürdü. Artık topraklarımızda verim yok bitti. Topraklarımız iyice çoraklaşacak, bütün bitki türlerimiz kayboldu gitti. Bunun yanı sıra yer altı içme sularımızı da kirletiyoruz. Bazı şeylerin artık değişmesi lazım" diye konuştu.
"Anzer Balı, zamanında saraya girdiğinden popüler oldu"
Dünyaca ünlü Anzer Balı'nın zamanında Osmanlı Sarayı'na girdiğinden popüler olduğunu kaydeden Demeli, buraya giden arıcıların az da olsa üretim yaptıklarını ifade ederek, "Anzer Balı bu sene fena değildi. Oralara giden arkadaşlarımız boş gelmedi, bir şeyler alabildiler. Anzer Balı'nın kıymetli olmasının nedeni zamanında saraya girdiği için reklamı yapılmıştır. Hala da reklamı yapılıyor. İnsanlar hasta olduğu zaman şifa bulacağı psikilojisiyle onu tercih ediyor. Bizden bazı hastalar Anzer Balı için talepte bulunuyor. Biz de kendilerine 'Hasta olmadan önce 1 kilo Anzer Balına 800-bin TL vereceğine 27 kiloluk bir teneke bala para ver, al da yıl boyu ye. Hiç olmazsa sağlığını koru' diyoruz. Anzer Balı'nın özelliği endemik çiçekler. Oralarda dünyanın başka yerinde olmayan 15 çeşit endemik çiçek var. Bizim yaylalarımız, meralarımız o kadar zengin floraya sahip ki burada olan çiçeklerde orada yok. Flora zenginliğimiz çok. Dünyadaki ballı bitkilerin yüzde 70'i Türkiye'de, bunun yüzde 65'i de Doğu Karadeniz Bölgesi'nde. Dolayısıyla o kadar zengin bir floraya sahibiz" şeklinde konuştu.
İHA