Türk Gıda Kodeksi'nde yapılan bir düzenlemeyle, arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünler artık dışarıdan herhangi bir madde ilavesiz üretilecekler.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği, Resmi Gazete'de yer alarak yürürlüğe girdi.
Bu tebliğle, gıda veya takviye edici gıda olarak piyasaya sunulan arı ekmeği, arı poleni, arı sütü, ham propolis, propolis, toz arı sütü ve kurutulmuş polen gibi arı ürünlerinin üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin teknik ve hijyenik kurallar belirlendi.
Ayrıca, arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünlerin sahip olması gereken özellikler de tebliğle belirlendi ve dışarıdan herhangi bir madde ilave edilmemesi gerektiği vurgulandı.
Arı ürünlerindeki bulaşan maddeler, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntılarına dair Türk Gıda Kodeksi'nin ilgili yönetmeliklerinin hükümleri uygulanacak. Ayrıca, bu ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.
Tebliğe göre, hijyen, ambalajlama ve piyasaya arz hususlarında da ilgili yönetmelikler tatbik edilecek. Propolis tek başına sadece takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilecekken, ham propolis doğrudan son tüketiciye sunulamayacak.
Toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve kurutulmuş arı ekmeği dışında arı sütü, poleni ve ekmeği, üretiminden son tüketiciye kadar 8 derece ve altı sıcaklıkta muhafaza edilecek.
Bu tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu hükümlere uyum sağlamak için 6 ay süreyle zamanları olacak. Tebliğin yayım tarihinden önce etiketlenmiş veya piyasaya sürülmüş olan ürünler ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar piyasada bulunabilecekler.
resmigazete.gov.tr