ARAP, HİBE DESTEĞİ ALAN TARIM İŞLETMELERİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde yüzde 50 hibe desteği verilen bir tarım ve hayvancılık işletmesinde incelemelerde bulundu.

Afyon Yem Sanayii Genel Müdürü Mustafa Ali Çelikten, İl Müdürü Hüseyin Arap'a işletme ile ilgili çeşitli teknik bilgiler verdi. Çelikten, 'Büyük ve küçükbaş işletmeciliği yapılan işletmede yaklaşık 750 baş saanen keçi ve 250 baş koyun kapasiteli damızlık işletmesi kurulmuş olup, 650 başlık damızlık süt sığırcılığı yetiştiriciliği, 624 genç hayvan barınağı, 100 baş kuru dönem ve 60 buzağı barınağında yetiştiricilik yapılmaktadır. İşletmenin hedeflenen süt üretimi 10 bin litre laktasyon hayvan başınadır' dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap ise incelemelerin ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

'İlimizde örnek olarak gösterilebilecek Ümranova Tarım ve Hayvancılık İşletmesine İl Müdürlüğümüz Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında koyun keçi projesinde yüzde 50 hibe desteği verilmiştir. İşletmede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık için en önemli girdi olan hammaddelerin ihtiyaç durumlarına göre üretim planlaması yaparak, kaba ve kesif yem hammaddelerini kendisi üretmektedir. İşletmenin hem bölgemize hem de ülke ekonomisine katkılar sağlayabilecek özelliklere sahip olması beni memnun etti. Böyle işletmelerde damızlık niteliği yüksek hayvan varlıklarının bulunmasıyla nitelikli hayvan varlığımız artacaktır. Hayvancılığın hayvansal üretime katkısı öncelikle süt ve et üretimidir. İncelemelerde bulunduğum işletmelerin sayısının ilimiz genelinde artması ile ülkemizin hayvancılık sektöründe gelişmesine katkı sağlayarak başta AB ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerle rekabet edebilecek düzeye getirecektir. Hayvancılık tarım sektörü içerisinde katma değer yaratma imkanı en fazla olan sektörlerden biri olup, ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Hayvancılığı gelişmiş olan ülkelerde üretilen sütün yüzde 90-95 oranında modern tesislerde üretilmektedir. Süt sığırcılığında karlılığın attırılması için, yüksek verimli hayvanların seçimi, kaliteli yem üretimi, dengeli besleme büyük önem taşımaktadır. Bu tip modern işletmelerde hayvanların bakımı, beslenmesi, aşılaması, tedavisi, sütün sağılması ve depolanması, biyo-güvenlik ve hijyen protokolleri yapılmaktadır. Sağlıklı hayvanlardan sağlıklı süt ve et üretilir. Bu şekilde hijyen ve sağlığın ön plana çıktığı işletmelere her zaman ihtiyaç vardır. İl Müdürlüğümüz ilimiz hayvancılığına katkıda bulunan işletme yetkililerini tebrik eder İl Müdürlüğümüzce bu tür işletmelerimize her türlü teknik bilgi ve destek sağlanmaktadır ve sağlanmaya devam etmektedir.'

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.