Antepfıstığı üretiminde sağlıklı rekolte tahmin çalışması yapılabilmesi ve belirlenen tahmini rekoltenin tek rakam olarak açıklanması için eğitim düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) işbirliğiyle, 'Antepfıstığı Alanlarında Rekolte Tahmin Eğitimi' gerçekleştirildi. GTB'nin ev sahipliğinde ikinci kez düzenlenen Antepfıstığı rekolte tahmin eğitimine, fıstık üretiminin yapıldığı illerin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ile Ziraat Odaları temsilcileri katıldı.
Antepfıstığı rekolte tespit çalışmalarında yeni bir yol haritasının belirlendiğini ve yeni tahmin metodunun uygulamalı olarak anlatılabilmesi için eğitim çalışmaları düzenlendiğini kaydeden Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanlığı Koordinatörü Haydar Kurt, yaptığı konuşmada sağlıklı rekolte tahmininin piyasalar için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
Hasat sezonu öncesi yapılan tahminlerin iç pazarı yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken TAGEM Koordinatörü Kurt, "Antepfıstığında üretime yönelik şimdiye kadar farklı kurum ve kuruluşlardan farklı tahmin sonuçlar açıklanıyordu. Bu durum iç ve dış piyasada farklı algıların oluşmasına hatta bazı çok güçlü firmaların iflas etmesine dahi neden olabiliyordu. Yaşanan bu tarz durumların önüne geçilebilmesi oluşturulacak olan ortak komisyon tespit edilen tahminleri tek rakam olarak açıklayacak. Böylelikle farklı tahminler ve bunların neden olabileceği maddi kayıplar tamamen ortadan kaldırılmış olacak" dedi.
Antepfıstığı rekolte tahminlerinin iç tüketim ve ihracat için büyük önem arz ettiğini belirten Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan ise rekolte tespit çalışmalarının amacı ve nasıl uygulanacağı konusunda bilgiler verdi.
İHA