Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, bitkisel üretimde kişi başına düşen arazinin 3 dekarın altına gerilemesinin endişe verici olduğunu söyledi.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından düzenlenen "tohumculuk sektöründe üniversite, kamu, özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi" konulu çalıştay başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Kutlu, çalıştayda yaptığı konuşmada, tohumculuk sektörünün öneminin yadsınamayacağını belirtti.
Bitkisel üretimin verimliliği ve kalitesinin artırılmasının tohuma bağlı olduğunu vurgulayan Kutlu, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede baktığımız zaman her ne kadar nüfus artışı, tarım arazilerimizde daralma olsa da ürünlerimizdeki verimlilik, üretim miktarlarımızdaki artış, tamamen sertifikalı tohum kullanımıyla süregelmekte. Türkiye'de de sektörde ciddi dönüşüm var. Tarım arazilerimiz belli, 24 milyon hektar. Etkin olarak kullanılan miktara baktığınız zaman daha da düşüyor. Nüfus yoğunluğuyla bunu irdelerseniz, 30-40 yıl önce kişi başına yaklaşık 4 dekar düşmüş. Bugün 80 milyonluk nüfus, misafirlerimiz de var yaklaşık 2,5 milyon. Öyle baktığınız zaman 3 dekarın altına düştü kişi başına arazi bitkisel üretimde. Bu, biraz endişe verici. 2023 hedefleri çerçevesinde düşünürsek, 2050'yi de dikkate alırsak, herhalde bu alan 2,5 dekarın altına düşüyor. Yani kişi başı üretim için 2 dekarlık alana doğru gidiyoruz."
- "Milli tohumculuğun geliştirilmesi hedefleniyor"
Kutlu, bitkisel üretimde verimliliği sağlamanın tek yolunun sertifikalı tohum olduğunu vurguladı. Bu alandaki üretimde ciddi artışlar elde ettiklerine dikkati çeken Kutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak sektöre önemli destek verdiklerini anlattı.
Kutlu, milli tohumculuğun geliştirilmesi ve Türkiye'nin bölgesinde tohumculuk sektöründe söz sahibi olmasının hedeflediğinin altını çizdi. Türkiye'nin 45 milyar dolar üzerindeki dünya ticaret hacminde şu anda 1,3 milyar doları yakalamış durumda olduğunu bildiren Kutlu, ülkenin sahip olduğu ticaret hacmiyle bu alandaki payını artırabileceğini söyledi.
Kutlu, 64. Hükümetin programında tohumculuktaki gelişmeler, inovasyon ve kümelenmenin yer almasının sevindirici olduğunu ifade etti.
2023 hedefinin, 1 milyon tonun üzerinde üretim olduğunu bildiren Kutlu, şöyle konuştu:
"Avrupa Birliğine baktığımız zaman da yaklaşık 11 milyar dolarlık bir üretim, ticaret hacmi var. Türkiye, burada pay alıyor. Rusya'ya baktığınız zaman, hemen komşumuz, şu anda ciddi bir ürün satıyoruz, 28 milyon dolarlık ihracatımız var. Ciddi bir rakam. Avrupa Birliği ülkelerine ciddi miktarda tohum satıyoruz, bölge ülkelerine satıyoruz. Bunun daha da gelişmesinde fayda var."
- "Sektör ciddi anlamda kabuk değişikliği yaptı"
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer de her yıl tohumculuk çalıştayı organize ettiklerini anlattı. Sektörün her geçen gün geliştiğine işaret eden Gençer, üniversite, kamu ve özel sektör işbirliğini önemsediklerini dile getirdi.
Gençer, şunları kaydetti:
"Sektör bir taraftan gelişirken bugün artık, 50 milyar dolan olan dünya ticaret hacmi içerisinde 1 milyar dolarla ilk 10 içerisinde yer alıyoruz. Bugün artık, 800 bin tonları aşan sertifikalı tohumluk üretimimizle önemli üretimlere imza atıyoruz. 150 milyon doların üzerindeki ihracatımızla 70'den fazla ülkeye tohum ihraç ediyoruz. Bunlar, sektörümüzün son 15-20 yıl, belki geriye doğru 30 yıla baktığımız zaman çok önemli gelişmeler. Sektör ciddi anlamda bir kabuk değişikliği yaptı. Bugün gelmiş olduğu noktada önemli işler yapıyor. Başarıya her geçen gün daha hızlı şekilde koşuyor. Tabii bu gelişmeler, sektörümüz için yeterli değil. Ülkemizin hem bulunduğu coğrafya içerisinde hem de dünyada tohumluk konusunda daha önemli yerlerde, daha üst sıralarda yer alması gerektiğini düşünüyoruz."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tohumculuk ile ilgili birimleri, üniversiteler ve tohumculuk sektöründen temsilcileri buluşturan çalıştay, yarın sona erecek.
Türk Tob