ANTALYA`DA 7 AYDA 2 BİN TON SU ÜRÜNÜ ÜRETİLDİ

Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, 2015 yılının ilk 7 aylık döneminde 2 bin ton su ürünleri üretiminin yapıldığını söyledi.

Antalya'da faal olan 85 tesiste su ürünleri üretimi yapıldığını belirten Dallı, geçen yıl su ürünleri üretimine toplamda 988 lira destekleme yapıldığını kaydetti.

Antalya İl Balıkçılık ve Su Ürünleri Koordinasyon Kurulu 2015 yılı 1'inci toplantısı Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Toplantı Vali Yardımcısı Bilal Çelik başkanlığında yapıldı. Burada konuşma yapan Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Antalya'da faaliyet gösteren 5 balıkçı barınağı olduğunu anlattı. Dallı, ruhsatlı gemi sayısının 723, ruhsatlı balıkçı sayısının ise 21 bin 832 olduğunu ifade etti. 2015 yılı Ağustos ayına kadar Su Ürünleri Kanunu kapsamında 2 bin 140 adet denetim gerçekleştirildiğini ve 24 adet idari para cezası uygulandığının altını çizen Dallı, "Özellikle alabalık üreticisine destek veriyoruz. Kullanmış oldukları yavru balıkları bizler veriyoruz. Ciddi tutarlarda destek oluyoruz. Geçen yıl 988 bin lira tutarında destekleme yaptık." dedi.

Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Yücel Ercan ise Antalya'da su ürünleri üretiminde ihracatın yüzde 10'unu orkinos balığı oluşturduğunu belirterek, orkinosun ekonomik değerinin yüksek bir balık olduğunun altını çizdi. Antalya bölgesinde orkinos balığının 7 türünün bulunduğu ve 2002 yılından itibaren ülkede yetiştirilmesinde artış gösterdiğinin altını çizen Ercan, su ürünleri ihracatının yüzde10'nunu orkinos balığının oluşturduğunu vurguladı.

Antalya Vali Yardımcısı Bilal Çelik, yaptığı konuşmada, deniz ürünlerini beslenmede yerinin yüksek olduğunu vurguladı. Antalyalıların denizin dibinde yaşadığını dile getiren Çelik, "Bizler denizin dibinde yaşıyoruz. Denizi iyi korumaz, geliştirmezsek, gelecek nesillere bırakacak kuru bir denizden başka bir şey kalmaz. Antalya konumu ve dünyaca ünlü sahil şeridi nedeniyle çok şanslı bir bölge turizm şehri." şeklinde konuştu.

Yaptığı konuşmada Akdeniz kıyılarında tahribatın fazla olduğunu ifade eden Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, teknelerin sürekli uzun zincirli çapalar bırakması bu bölgelere zarar verdiğini ifade etti. Zincirli çapaların bırakılmaması hususunda önlem alınması gerektiğinin altını çizen Gökoğlu,"Ekosistem açısından da çok önemli. Ayrıca su sporları da ses kirliliğine neden oluyor. Balıklar gürültü kirliliğinden dolayı yumurta bırakamıyor. Bu konuda yetkililerden önlem alınmasını talep ediyorum. Bu konuda üstümüze düşen her ne var ise yapmaya hazırız." ifadelerinde bulundu.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.