Antalya Ticaret Borsası (ATB) Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Sektörel Çalışma Toplantısı yapıldı.
Antalya'da yetiştirilenler içinde yöreye en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla ATB'de düzenlenen toplantıda, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) arazilerinde deneme parsellerinin oluşturulması, denemelerde buğday üretiminde farklı buğday çeşitlerinin kullanılması kararlaştırıldı.
Buğday ekim dönemini bekleyen ATB, deneme ekimlerine başladı. ATB Ar-Ge sorumlusu ziraat mühendisi Çetin Baver Salman ile BATEM'den ziraat mühendisi Ali Koç ve tarım işçileri, Aksu'daki 20 dekarlık BATEM arazisi ile Korkuteli'nin Kemerağzı Köyün'deki 12 dekarlık alana 22 çeşit buğday ekimini gerçekleştirdi.
Haziran ayına kadar izlemesi yapılacak buğday çeşitleri arasında bölgeye en uygun buğday çeşidi belirlenecek ve üreticilere önerilecek.
ATB Başkanı Ali Çandır, yılda 256 bin ton buğday üreten Antalya'nın istediği ürün kalitesi ve verimine ulaşamadığını bildirdi.
Çandır, üreticiden gelen talep üzerine bölgeye uygun, verimli, kaliteli, hastalık ve zararlılara dayanıklı buğday çeşidini elde etmek için çalışma başlattıklarını anlatarak, "Antalya yöresinde yetiştirilen buğday çeşitleri içerisinde yöreye en uygun olanının belirlenmesi amacıyla denemelerin yapılması fikri, ilgili sektör paydaşlarının da istek ve kararlılığı neticesinde bugün hayata geçmiştir" dedi.
Çandır, projeye Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi Antalya Ajans Amirliği, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği ile özel sektörün destek verdiğini bildirdi.
Son Dakika