Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde ihracat yapan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Ekinci, Rusya'ya ihracatın temelini domatesin oluşturduğunu belirterek, "Gelecek adına ümitliyiz.
Irak ve Suudi Arabistan pazarı domates çekecek" dedi. Öte yandan bazı ihracatçı firmalar Rusya'ya Kaliforniya biberinin ihracatına kilogramı 4 liradan aralıksız devam ediyor.
Türkiye'nin en önemli örtü altı üretim üssü olan Antalya'da havaların soğuk gitmesi nedeniyle ürün sıkıntısı yaşanıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'ne giriş yapan üretici sayısında ciddi bir düşüş yaşanınca, bu durum ürün fiyatlarına da yansıdı. Azda olsa gelen sera ürünlerinin bir kısmı iç piyasaya yönlendirilirken, birinci sınıf olanları ihracata gönderiliyor. Türkiye'nin tarım alanında en büyük pazarlarından Rusya Federasyonu'na yaş sebze ve meyve kalemlerinden bazılarında ihracat yapılmıyor. Bu kalemlerinden en önemlisi ise domates. Rusya'ya yapılan ihracatın temelini oluşturan domateste üretim az olunca pazarlamada bir sıkıntı yaşanmıyor. Irak ve Suudi Arabistan'a ihraç edilen domatesin bir kısmı da iç piyasaya sevk ediliyor. İhracatçı yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen krizin fırsata çevrileceğini belirtiyor.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve yaş sebze ve meyve ihracatçısı Erdoğan Ekinci, domateste tek ekim sezonunun sonuna geldiklerini belirterek, iyi domatesin fiyatının halde 2 liradan satıldığını kaydetti.
Rusya'ya yönelik ekilen dikenli salatalıkta sıkıntı yaşandığını aktaran Ekinci,"O ürün de Gazipaşa halinde 60 ile 80 kuruş arasında satılıyor. Kısa süre sonra bu ekim sökülecek. Sorun kalmayacak" dedi.
"PAZAR ÇEŞİTLENECEK"
Domatesin fiyatının 1 ile 1.50 lira arasında olduğu sürece Irak ve Suudi Arabistan ile çalışmaya devam edeceklerini belirten Ekinci, "Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, Belarus, Moldova'ya ihracatımız var. Pazarları çeşitlendireceğiz. Krizi hafif atlatmayı hedefliyoruz. Aşırı bir zarar görmeyeceğimizden eminim. Rusya haricindeki ülkelere ihracatımız devam ediyor" diye konuştu.
"IRAK VE SUUDİ ARABİSTAN ÜRÜNÜ ÇEKECEK"
Rusya'nın domates, salatalık, narenciye ürünleri, kayısı, çekirdeksiz üzüm, armut, incir gibi ürünlere ambargosunun olduğunu kaydeden Ekinci, "Ama ihracat ürünlerimizin amiral gemisi domatestir. Sorunun çözülmesini gerekir. Rusya pazarı 25 yılda oluştu. O pazar kolay kazanılmadı. Çok mücadeleler verildi. İnşallah sorun çözülür. Rusya 300 milyon nüfuslu bir ülke. Küçümsenecek bir pazar değil. Ama gelecek adına ümitliyiz. Irak ve Suudi Arabistan pazarı domates çekecek" dedi.
Ekinci, Rusya'ya ihracat olmamasına rağmen domatesin fiyatının yüksek olmasını soğuk hava ve ürün azlığına bağladı.
20 yıldır ihracat sektöründe faaliyet gösteren Turan Çağlar, Rusya ile yaşanan krizi atlatacaklarını söyledi.
"KARAMSAR BİR TABLO ÇİZİLMEMELİDİR"
Alternatif pazarlar bulacaklarının altını çizen Çağlar, karamsar bir tablo çizmenin anlamsız olduğunu kaydetti.
Yıllar öncesinden ellerinde Rusya pazarının olmadığını dile getiren Çağlar, "Türk milleti, Türk üreticisi bu zor durumun altından kalkar. Biz bunu aşarız sıkıntı yok. Rusya pazarı ile 20 yıldır çalışıyoruz. Ağırlıklı olarak narenciye ürünleri, domates,salatalık, üzüm, her türlü yaş sebze ve meyveyi gönderiyoruz. Bu krizle Türkiye batmaz. Şu an sıkıntı oluşturacak bir durum yok" dedi.
"SIKINTI FIRSAT DOĞURACAKTIR"
Şu anki ürünün ağırlıklı olarak iç piyasaya gittiğini ifade eden Çağlar, "Ürünün arttığı bahar ayları için alternatif pazar bulacağız. Şu an pazar araştırmamız var. Orta Asya ülkeleri, Suudi Arabistan pazarlarına ağırlık vereceğiz. Biz karamsar değiliz. Bu sıkıntı bir fırsat doğuracaktır. Domateste sıkıntı yok. İç piyasa ürünü çekiyor" dedi.
"RUSLAR KALİFORNİYA BİBERİ ALIYOR"
Rusya'nın limon, biber, nar, ayva, kabak ve patlıcana kota koymadığını aktaran Çağlar, "Şu anda Kaliforniya biberi işliyoruz. Rusya'ya gidecek. Ruslar bu biberi sabah salatada söğüş olarak kullanıyorlar. Raf ömrü uzun. 4 liradan satılıyor. Bu ürünü rahatlıkla Rusya'ya ihracat yapıyoruz" şeklinde konuştu.
İHA