Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban pazarlarında hareketlilik artarken, ilgili kurumlar da vatandaşların kurban vecibesini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Kurban hizmetlerinin aksamadan yürütülebilmesi için Hayvan Sağlık Zabıtası ve Kurban Hizmetleri Komisyonlarının aldığı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü kaydeden Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, vatandaşların kurban vecibesini yerine getirirken sıkıntı yaşamamaları için gerekli tedbirlerin alındığını, bu tedbirlerin Kurban Bayramı sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Kurban Bayramı dolayısıyla gerek Ankara içi, gerekse iller arası olarak büyük miktarda hayvan sevklerinin olduğunu vurgulayan Temel, bu durumun insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından riskler oluşturabileceğini, olumsuzluklar yaşanmaması için vatandaşların kurallara uygun hareket etmelerinin ve hayvan hareketleri öncesi veteriner sağlık raporunun alınmasının büyük önem taşıdığını kaydederek, kurban öncesi kolluk kuvvetlerinin denetimleri artıracağı, veteriner sağlık raporu olmadan hayvan taşıyan üreticilere idari para cezası uygulanacağı uyarısında bulundu.
Ankaralılardan kurbanlarını Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen yerlerden almalarını isteyen Temel, vatandaşlardan kurbanlık alırken hayvan varlığının devamı açısından damızlık değeri olan dişi hayvanlar yerine erkek hayvanları tercih etmelerini isteyerek şunları söyledi:
"Ankara'daki kurban satış alanlarına getirilen hayvanlar veteriner hekimler tarafından kontrol edilmekte, hastalıklı, veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu ve kulak küpesi bulunmayan hayvanların satışına kesinlikle müsaade edilmemektedir. Bundan dolayı vatandaşlarımızın kurbanlık alırken belirlenen kurban satış yerlerini tercih etmelerini istiyoruz. Bunun yanı sıra çok zayıf, yeni doğum yapmış, görünümü canlı olmayan, salya akıntısı olan, burun akıntısı olan ve ishali olan hayvanları da almasınlar."
Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklar konusunda da uyarılarda bulunan İl Müdürü Temel, muhtemel hastalıkların bulaşmasını önlemek için kurban atık ve tüketilmeyecek sakatatlarının kedi ve köpeklere verilmemesi, bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi. Kesilen kurbanların kulak küpelerinin kurban kesim yerlerindeki görevlilere, köylerde ise muhtarlıklara teslim edilerek veri tabanından düşülmesinin istatistiki verilerin toplanması açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Temel, vatandaşlardan kurban keserken hijyen şartlarına uygun olarak belirlenen kesim yerlerinde kurbanlarını kesmelerini de istedi.
Vatandaşların bir sıkıntıya düşmemeleri için Kurban Bayramı süresince il ve ilçe müdürlüklerinde nöbetçi veteriner hekim bulunacağını kaydeden Temel, görevli personel listesinin ve iletişim numaralarının internet sayfalarında yayınlanacağını ifade ederek, Ankaralıların kestikleri kurbanlıklarla ilgili soru ve şikayetlerini bu veteriner hekimlere ve il müdürlüğüne ait 344 59 50-315 76 20 numaralı telefonlara bildirerek yardım alabileceklerini sözlerine ekledi.
İHA