ANIZ YAKANLARA DEKAR BAŞINA 60,10 TL CEZA

Yaz aylarında çiftçilerin anız yakılmaması konusunda 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesi gereğince anız yakanlara uygulanan dekar başına 60,10 TL para cezasının 5 kata kadar arttırılabileceği ve cezadan asla taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Türkiye genelinde valilikler de konuyla ilgili bir genelge yayımlayarak, anız yakanlara cezada taviz verilmeyeceğini kaydetti. Valiliklerden yapılan açıklamada son günlerde sıkça yaşanmaya başlayan anız yangınları hakkında üreticileri uyarıda bulunuldu. Hububat hasat alanlarında oluşan anızların bir kısmının çiftçiler tarafından bilinçli yakıldığının tespit edildiğini ve anız yakmanın toprak verimliliğini olumsuz etkilediği ve doğal dengeyi bozduğuna dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Toprağa verilen gübre ile bitkiler için gerekli besin maddelerinin bitki tarafından alınması toprak canlıları ve organik madde sayesinde gerçekleşmektedir. Anız yakılması ile gübrenin faydası azalıp daha yüksek gübre maliyetine yol açmaktadır. Anız yakmanın toprağa zararının yanında hava kirliliğine, karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak trafik kazalarına, kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına, orman ve konut yangınlarına, tarla içerisindeki direklerin, meyve ağaçların yanmalarına sebep olabilmektedir. Yani anız yakarak kendimize, çevremize ve tarımsal geleceğimize zarar vermekteyiz. Anız yakmanın önüne geçmek için; tohum yatağı hazırlama modern tarım teknikleri ile yapılmalı, hububat hasadı biçerdöverle toprak yüzeyine yakın yapılmalı, hasat sonrası anız parçalayıcı bir aletle toprağa karıştırılmalıdır. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesi gereğince anız yakanlara idari para cezası uygulanmaktadır. Anız yakmanın cezası dekara 60,10 TL'dir. Bu ceza 5 kata kadar arttırılabilir. Anız yakan üreticilerimize ilgili mevzuat gereğince ilgili kurumlar (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından cezai yaptırımlar taviz vermeden uygulanacaktır"

"ANIZ YAKMAK ÇAĞDIŞI BİR UYGULAMADIR"

Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilere anız yakmamaları uyarısında bulundu. Bayraktar, çiftçilerin, toprağın verimini düşürmemek ve toprakta var olan canlıların da yaşam hakkını da elinden almamak için anız yakmamaları gerektiği bildirildi. Çiftçilerin gelecek yıl topraktan alacağı verimi düşüren ve üretim maliyetini de artırdığını belirten Şemsi Bayraktar, anız yakmanın çağdışı bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, "Çiftçilerimiz, tarlalarını hızlı bir şekilde ikinci ürüne hazırlamak ve toprağı daha kolay işlemek amacıyla anız yakıyor. Anız yakmak doğal kaynakları yok ediyor ve anız yangınlarının doğal ve tarımsal ekosistemin tahrip olmasına, topraktaki organik madde miktarının ve toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına, su ve toprak erozyonunun artmasına, omurgalı ve omurgasız canlıların yok olmasına neden oluyor. Anız yakan çiftçimiz, daha fazla gübre atmak zorunda kalıyor. Toprağa kazandırılmayan anız, daha fazla gübre kullanılmasına dolayısıyla maliyetin artmasına neden oluyor. Anız ateşinden uzak duran çiftçilerimiz hem gübreden tasarruf etmekte hem de daha fazla verim almaktadır. Anız yakmak tarım alanlarına zarar veren çağ dışı bir uygulamadır" dedi.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.