Günümüzden yaklaşık 150 yıl önce Güney Amerika'da yaşayan küçük Pedro ve ailesi Avustralya'ya göçmeye karar vermişler. Yanlarında saksıdaki kaktüs çiçeklerini de almışlar. Vardıkları yerde kaktüs hızla büyümüş. Bahçelerine dikmişler. Kaktüs bütün ba
Yıllar içinde 250 km eninde 1000 km uzunluğunda bir alan kaktüs ormanı olmuş. Burada tarım yapılamaz olmuş. Yaksalar da bunlardan kurtulamamışlar. Sonunda böcekbilimciler Güney Amerika’dan kaktüsten beslenen ve bitkiyi kurutan bir böceği getirmişler ve Avustralya’ya salmışlar. Bir süre sonra bu böcek sayesinde kaktüs ormanları yok olmuş ve tekrar tarım yapmaya başlamışlar. Sonunda kaktüs kurduna teşekkür için bir anıt dikmişler. Bu anıt bugün de Avustralya’nın Dalby kentinde görülebiliyormuş.
Benim kısaltarak anlattığım bu masal tadında hikâyeleri yazan böcekbilimci Füsun Tezcan. Çocuklar için “Top Oynayan Böcekler” adlı bir kitap yazdı. Kitapta böceklerin hayatları masal gibi hikâyelerle anlatılıyor. Daha önce “Börtü Böcek İçin Doğa Dostu Öneriler ve Ev Yapımı İlaçlar” adlı bir kitap yazmış olan Tezcan bu defa çocuklara yöneliyor. Resimlerle de zenginleştirilmiş bu kitap uğur böcekleri, ağustosböcekleri, beyazkarıncalar, karıncaaslanları gibi çok ilginç böceklerin yaşamlarını renkli bir dille anlatıyor. Sadece çocukların değil, yetişkinlerin de böcekler hakkında sıkılmadan hızlı bilgi edinebilecekleri bir kaynak kitap olmuş. Büyükler de kitabı okusunlar. İsteyenler bortu.bocek2011@gmail.com adresine bir eposta gönderebiliyor.
Üreticilere tarım ilaçlarını (zehir desek çok daha doğru) kullanmadan böceklerin zararlı etkilerinden kurtulmanın yollarını yazan Tezcan bu kitabında da aynı çizgiyi sürdürüyor. Bu konuda bakışımızı değiştirmemiz gerekiyor. Çiftçiler ürünlerini ilaçlarken zehirleniyorlar, ürünler zehirlendiği için tüketiciler de zehirleniyor. Ayrıca bu zehirler kentler de de kullanılıyor. Sivrisinek, karasinek, hamam böcekleri için akılsızca tarım ilaçları kullanılıyor. Bütün bunlar insanları zehirliyor. Belediyeler yazın sık sık ilaç atarsa başarılı belediye oluyor. Çoğu kimse zehirlendiğini aklına getirmiyor. Belediyenin ilaçlama arabasını bisikletleri ile takip eden çocukları siz de görmüşsünüzdür. Bu böceklerden hikâyede anlatıldığı gibi kurtulmanın yolları yok mu? Zehir atmak kolay yol oluyor. Tarım ilacı şirketlerinden bu yolları araştırıp bulmalarını bekleyemeyiz. Ev ilaçlama şirketlerine de sıkı kontroller yapmak gerekiyor.
İletişim:
tayfun.ozkaya@yurtgazetesi.com.tr
Kaynak: www.yurtgazetesi.com.tr