ANAÇ SIĞIRLARIN KORUNMASI İSTEĞİ

Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın, satış esnasında kırmızı etin sınıflandırılmadığı sürece anaç hayvanların kesimine yol açabileceğini söyledi.

Bakanlığın et fiyatlarıyla ilgili aldığı kararları değerlendiren Aytın, birlik olarak her zaman anaç hayvanları kesilmesinin sıkıntı oluşturacağı ifade etti. Aytın, "Hayvancılığın geldiği noktada dana fiyatlarında tüketiciyi tabi ki koruyacağız, korumak zorundayız. Dana fiyatlarının bir şekilde aşağıya çekilmesi, bizim ineklerimizin birer kesilme adayı olarak gözüküyor. Çünkü paralelleme yapıldığında bundan 1 ay önce süt fiyatının 5 kuruş aşağıya düşmesi dişi hayvanların kesimi için bir etken olacak. Bu etlerin sınıflandırılmadığı süre içinde düz et fiyatı olarak bu şekilde fiyatlandırılırsa bizim anaç hayvanların çok büyük bir bölümü kesime gider. Hem bölgemiz adına, hem Türkiye'miz adına ortaya iyi sonuçlar çıkmaz" dedi.

"ÜRETİCİYİZ, ÜRETMEK ZORUNDAYIZ AMA KAR DE ETMELİYİZ"

Aytın, "Süt tüketilmediğinden ülkemizde üretim fazlalığı vardır. Ama ete baktığımızda 400 bin ton gibi açığımız vardır. Biz her zaman söylüyoruz, üreticiyiz üretmek zorundayız. Ama üretirken de kazanmak zorundayız. Kazanmadığımız zaman hayvanları üretme şansımız olmaz. Daha önceki programlarda belirttiğimiz gibi artık Holstein ırkının savunuculuğunu bir taraf bırakıp, gerçekten kombine ırkına yavaş yavaş geçmemiz lazım. Eğer geçmezsek, hem süt bir şekilde aşağıya gelir, hem de anaç hayvanlar kesime giderek, etteki sıkıntılar yaşanır. İthalata dur diyeceğimiz yerde kapıları sonuna kadar açmak zorunda kalabiliriz. Öyle bir tehlike var. Bizim birlik olarak dişi düvelerimizi gebeleştirildiğinde her üreticimizin ister satsın, ister damızlık bıraksın 1 defa olmak üzere destek verilmek zorundadır. Anaç hayvanlarımız kesilirse üretici için kötü olur. Üreticiyi desteklemezsek, tüketiciyi hiç koruyamayız" diye konuştu.

"SIMENTAL CİNSİNİN SÜT VERİMİ İYİ"

Bu yıl Simental cinsi hayvan getirdiklerini belirten Aytın, "700 kadar Simental cinsi hayvandan en az 500 tanesi buzağılamıştır. Yüzde 90'nın üzerinde arkadaşlarımızın Simental ırkı düvelerden süt veriminin çok iyi olduğunu ve doğumlarının da kolay olduğunu söylüyorlar. Hava şartları konusunda adaptasyon yaşanmadığını duyuyoruz. Şu anda düve fiyatlarının yukarı gelmesine rağmen hala bizlerden talep ediliyor. Kombine ırkına geçişin iyi ve faydalı olduğunu göstermektedir. Doğan buzağının bile 3 bin lira gibi bir rakamı vardır. Bu da üreticimizi sevindirir" ifadelerini kullandı.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.