AMERİKAN SÜT OTU TRİNOVA YAYGINLAŞIYOR

Çine ovasında yulaf, arpa ve fi, en çok ekimi yapılan yem bitkisi olarak görülse de süt otu trinova gün geçtikçe daha da yaygınlaşıyor. Bir ekimde iki kez biçim imkanı sağlayan süt otu trinovayı eken çiftçiler, Avrupalıların 20 senedir gözdesi olan trinovanın Türkiye'de bugüne kadar değerinin bilinmediğini, yavaş yavaş bu otun Türkiye'de de değer kazanmaya başladığını belirtiyor.

Çine ovasında yıllardır, arpa, yulaf, yonca ve fi yem bitkisi olarak çiftçiler tarafından yaygınca kullanılırken, büyük besiciler tarafından kullanılan Amerikan süt otu trinova, küçük hayvan işletmelerinde de ilgi görmeye başladı. Çine Ovası'nda 200 dönüm civarında trinova ekimi yaptıklarını bildiren Karakollar Mahallesi'nden Özkan Kuru, Çine Ovası'nda toplam yaklaşık 2 bin dönüm trinova ekimi yapıldığını tahmin ettiklerini söyledi.

"AVRUPA 20 YILDIR BU OTU KULLANIYOR"

Avrupalıların süt otu trinovayı yaygın olarak yaklaşık 20 yıldır kullandığını, ancak Türkiye'de hala çoğu üretici tarafından tam olarak kıymetinin bilinmediğini ifade eden Özkan Kuru (53), vitamin değerinin yonca ile eş değer olduğunu belirttiği süt otu trinova hakkında şu bilgileri verdi:

''Trinova tohumu pahalı bir yem bitkisi. Hayvan üreticilerini bu ota alıştırmak istiyoruz. Büyük besiciler bu otu tercih ediyor. Küçük besiciler kıymetini bilmediği için büyük besiciler bu otun fiyatını hep kırmak istiyor. Yoncayı 600 liradan alan büyük besiciler trinovayı 350 liradan almak istiyor. Fakat bu ot, içerisinde vitamin değeri çok yüksek olan bir ot. Küf, mantar ve solgunluğa dayanıklı bir bitkidir. Hayvanları zihinde tutuyor ve süt verimini artırıyor. Trinovayı hayvanı sadece tok tutmaya yarayan saman ile aynı kefeye koymak istiyorlar. Fakat bu mümkün değil. Atalarımızdan bu yana hayvan üreticisi arpa kullanıyor. Avrupa ise arpa yerine trinovayı tercih ediyor. ''

BİRLİKLERE SİTEM ETTİ

Özkan Kuru, Türkiye'de faaliyet gösteren zirai birliklerin de çiftçi ve hayvan üreticisine çok fazla yardımcı olmadıklarını iddia ederek, sitemlerini şu sözleriyle dile getirdi:

''Hatta Avrupalılar trinovayı slaj haline getiriyor ve böylelikle protein değerinin düşmesine imkan vermiyor. Bizim çiftçimiz, hayvan üreticimiz çok yalnız bırakılıyor. Birlikler, çiftçileri, hayvan üreticilerini yönlendirmiyor. Yeniliklere teşvik etmiyor. Ben bu konuda yetkililerin daha çok çiftçi ve hayvan üreticisinin yanında olmasını istiyorum.''

HAYVAN YEDİKÇE TEKRAR ÇIKIYOR

Karakollar Mahallesi'nde evin önündeki 2,5 dönümlük arazisine hayvanların yemesi için trinova yem bitkisi ektiğini belirten Özcan Tosun (53), trinovanın hayvan yedikçe tekrar çıktığını, trinova yiyen hayvanlarının sütlerinde artış olduğunu söyledi. Özkan Kuru ise trinovanın arpa gibi otların aksine bir ekimde iki kez biçim yapılabilen bir ot olduğunu ifade etti.

Çine Madran
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.