ALO KÜPE HATTI KURULDU

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, kurban kesiminin daha sağlıklı yapılabilmesi için Alo Küpe Hattı kuruldu. vatandaşlar, 338 2144 numaralı telefonu arayıp 3'ü tuşladığında, kurbanlık olarak alacağı hayvana ait yaş, küpe numarasının doğrulanması, sahip bilgileri, aşı kayıtları gibi bilgilere erişebilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Kurban Bayramını huzurlu geçirmek isteyen vatandaşlar için Alo Küpe Hattı kurulduğunu belirterek, vatandaşları, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden kurbanlık alımı yapmaları konusunda uyardı.

İl içi harekette bulunan hayvanlarda pasaportu olmayanların veteriner hizmetinden yararlanamayacağını belirten Özkan Kayacan, "Sığır cinsi hayvanların, İl içi hareketlerinde sığır cinsi hayvan pasaportu, koyun ve keçi türü hayvanların İl içi hareketlerinde nakil belgesi, söz konusu hayvanların iller arası hareketleri ise veteriner sağlık raporları ile yapılacak. Küpesi yapılmamış ve bu sebeple kayıt altına alınmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Kayıt altına alınmış sığır cinsi hayvanlara ait pasaportlar ile koyun ve keçi türü hayvanlara ait nakil belgeleri nakil esnasında bulundurulacaktır." dedi.

BAKANLIKCA BELİRLENMİŞ KURBAN KESİM YERLERİ TERCİH EDİLMELİ

Özkan Kayacan, hayvanların kesimlerinin yapılacağı yerlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Kurbanlık hayvanların kesimleri için Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. İlimizde bulunan kapalı semt pazarları, bu yıl içinde kurbanlık hayvanların kesim yeri olarak belirlenmiştir. Kurban Kesim Yeri olarak belirlenen yerler; Kayseri il Müftülüğü, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü internet web sayfalarından yayınlanmaktadır. İl Müdürlüğümüz tarafından bütün kesim yerlerinde hijyenik kesimlerin yapılması, kesim öncesi ve kesim sonrası muayenelerin yapılabilmesi için Veteriner Hekim görevlendirilmesi yapılacaktır."

HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN HAREKETİ KONTROL EDİLECEK

Bayrama kadarki süreç içerisinde hayvan ve hayvansal ürünlerin hareketine dair kontrollerin artırılacağına da dikkat çeken Özkan Kayacan, söz konusu ürünleri belgesiz biçimde aktaranlarla ilgili yasal işlem yapılacağını söyledi. Özkan Kayacan, kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle açıkladı:

"Sevk işlemi yapılacak büyükbaş hayvanlar için şap aşısı ve sığırların Nodüler Ekzantemi (Sığır Çiçeği ) aşısı, küçükbaş hayvanlarda koyun keçi veba aşısının yapılmış olması gereklidir. Kurbanlık hayvan alırken; hayvanın besi durumu (kondisyonu) iyi olmalı, gebe olmamalı, yeni doğum yapmış olmamalıdır. Hastalık belirtisi sayılan; yüksek ateşi olmamalı, tüyleri karışık ve mat olmamalı, bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır."

KURBAN SATIŞ YERLERİNDE GÖREVLİ VETERİNER HEKİM OLACAK

Özkan Kayacan, son olarak, kurban satış yerlerinde, İl Müdürlüğü tarafından oluşturulacak olan stantlarda görevlendirilecek olan veteriner hekimler vasıtası ile hayvanların muayenelerinin yaptırılacağını ifade etti.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.