Patatesin en çok tüketildiği ülkelerin başında gelen Almanya'da bu ürüne karşı ilgi giderek azalıyor.
1950’li yıllarda ülkede kişi başına 150 kilogramdan fazla patates tüketilirken, geçen süre içinde bu miktar 60 kilogramın altına düştü. Tüketilen patatesler de artık daha çok hazır ürünler olarak sofraya geliyor. Almanların artık şinitzel, sucuk, sosis, pizza, döner, makarna türü yiyeceklerin daha fazla tercih ettikleri belirtiliyor.
HASAT ARTTI, ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ
Almanya’da en çok patates Aşağı Saksonya’da yetişiyor. Mevsimlerin iyi gitmesiyle birlikte eyalette uzun yıllardan sonra patates hasadında adeta altın yıl yaşandı. Ancak bu durum, fiyatlar düştüğü için çiftçileri pek sevindirmedi. Ürün fazlalığından depolama sıkıntısı da yaşayan çiftçiler 100 kilogrem patatesin 10 Euro’ya zor alıcı bulduğundan şikayet ederek, "Fiyatlar yüzde elli düştü." şeklinde konuştu. Aynı sorunun organik ekim yapan çiftçileri de etkilediği, organik patateslerde ise fiyatların yüzde 30 oranında düştüğü bildirildi.
Bu arada çok çeşidi olan patatesin Almanya’da sadece 200 çeşidine müsaade ediliyor. 2004 yılından sonra satışı yasaklanan ‘Linda‘ (sarı renkli olup pişirilince dağılmayan) çeşidinin, protesto ve hukuk mücadelesinin ardından 2010 yılında satışına yeniden müsaade edilmişti
Son Dakika