13 Nisan 2025 Pazar

AKRABA EVLİLİĞİ HAYVANLARDA DA SORUN

Karacasu'da serbest çalışan 24 yıllık Veteriner Hekim Muammer Yıldız, insanlar arasındaki akraba evlilikleri sonrasında ortaya çıkan sakat doğum ve ölümlerin hayvanlarda da görüldüğünü söyledi. 'Kan bağı yükselmesi' adı verilen hayvanlardaki akraba çiftleşmesinin, hayvan ırkını bozarak et ve süt veriminde düşüşe yol açtığını belirten Yıldız, bu olumsuzluğu önlemek için sürülere koç katılımı yaptıklarını açıkladı.

Hayvanlarda da insanlarda olduğu gibi aynı sürü içerisindeki anne veya kardeşlerin birbirleriyle çiftleşmesi sonucunda sakat doğum veya ölümler yaşanabildiğine dikkat çeken Yıldız, hayvandaki rahatsızlığın; küçük boy, cılız doğum, üreme organlarında aksaklık, yavru atığı olarak ortaya çıkabildiğini, et ve süt veriminde de düşüş yaşandığını söyledi. Sürüye katılan koçların aynı aileden olmaması konusunda besicileri sürekli uyardıklarını kaydeden Yıldız, hayvanlardaki akraba çiftleşmesi ile çok sık karşılaştıklarını ifade etti.

Koç veya tekeyi başka sürülerden temin etmeleri konusunda yetiştiricileri sürekli uyardıklarını ifade eden Yıldız, "Erkeç ya da koç, sürü içinden seçildiği takdirde annesi ya da kardeşleri ile çiftleşme meydana geldiği için kan bağı yükselmesi oluyor. Bu nedenle keçi ve koyun sürüsünde, özellikle her iki yılda bir, ırkın kanının sıfırlanması için koç ya da tekeyi dışarıdan almak gerekiyor" diye konuştu.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA SUNİ TOHUMLAMA YAPILIYOR

Büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama ile bu olayın önüne geçildiğini belirten Yıldız, ancak küçükbaş hayvancılıkta bu uygulamanın yapılamadığını kaydetti. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ithal spermle suni tohumlama imkanı sağlamasıyla, büyükbaş hayvanlarda akraba çiftleşmesinin önüne geçildiğini sözlerine ekleyen Yıldız, şöyle konuştu: "Büyükbaş hayvanlarda da devamlı aynı spermin kullanılmaması lazım. Bunun sürekli takibini yapıyoruz. Büyükbaş hayvancılıkta suni tohumlama çok önemli bir yere geldi. Bu uygulama sayesinde hayvandaki verimlilik arttı."

KOÇ ALIMI YAPILIRKEN ANNE IRKINA BAKILIYOR

Kendilerine danışan besicileri koç veya teke konusunda sürekli bilgilendirdiklerini sözlerine ekleyen Yıldız, "Teke ya da koç alırken annenin verimli ırkına bakıyoruz. Yavru, özelliğini anneden alıyor. Ayrıca bazen masraftan kaçınmak için koç alımı yapmak istemeyenler oluyor. Daha sonra sürüsünün gittikçe bozulduğunu, eski randımanını alamadığını görüp bu uygulamadan vazgeçiyor. Bu yüzden besicileri hayvanlardaki akraba çiftleştirmelerine engel olmaları konusunda aydınlatıyoruz" diye konuştu.

Aydın denge
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.