Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı M. Mehdi Eker Ortak Akıl Toplantıları ile gerek yapısal meseleler gerek süreç içindeki uygulamalarla ortaya çıkan problemleri aştıklarını belirtti.
Eker, 'Daha çok teknoloji, bilgi, daha yüksek standart, kalite ve daha az maliyetle tarım sektörünün nasıl gelişeceğini araştırıyoruz. Bunların bir kısmı coğrafyamız, kültürümüzle bir kısmı da bizim dışımızdaki faktörlerden etkilenir. Ticaret partnerlerimiz var. Bunlarda durum eğer iyi değilse biz etkileniriz. İnsanlar artık kendileri için değil başkaları için üretim yapıyor, uzak pazarlarda yarışarak rakipleriyle ticaret yapıyor. O zaman yeni bir ihtiyaç alanı olarak modern depolama konusu ortaya çıkıyor. Bilgi ve teknolojiyi çok yoğun kullanmak zorundayız. Bilgi ve teknoloji verimlilik artışı için en önemli girdiler arasında. Bunlar, üniversite ve araştırma enstitülerinde geliştirilebilir. Eğer bu yerler, araştırılacak konuyu kendileri belirliyor ve sahadan kopuk işliyorsa, o zaman önemli bir kaynağımız heba oluyor demektir. Üniversiteler ve araştırma enstitüleri bizim işimize yaramıyor demektir. Bunları da sisteme dahil etmeliyiz. Çünkü bunlar, ülkemizin entelektüel sermayesini kullanıyor. Bu kolayca elde edilebilecek bir şey değil." dedi.
"İstanbul'da üretim miktarının artırılması, vizyonumuzun bir parçası"
Mehdi Eker, Ortak Akıl Toplantıları'nı hangi ihtiyaca yönelik oluşturduklarını anlatarak, pek çok mekanizmadan faydalandıklarını ve pek çok tarım sektörünü de mevzuat alanındaki reformlarıyla yapılandırdıklarını aktardı.
Eker, bundan sonraki süreçte günün ihtiyaçlarının gerektirdiği günlük meselelerle ilgili nasıl daha iyi bir noktaya yaklaşılır ve bu işten ekmek kazanan insanlarla kamunun çıkarları nasıl dengelenir konusunu konuşmak gerektiğini söyledi.
Eker, bitkisel üretimde İstanbul'un çiftçileriyle ilgili bir vizyon oluşturduklarını ve gerek sebzeciliğin geliştirilmesi gerek üretim miktarının artırılmasının, bu vizyonlarının bir parçası olduğunu belirtti.
Küçükbaş hayvancılık ve balıkçılık sektörlerinin yanı sıra arıcılığın da çok önemli olduğunu vurgulayan Eker, bir takım aromalı balların geliştirilmesinin de vizyonlarının parçası olduğunu söyledi.
Eker, lüfer cinsi balığın, İstanbul Boğazı'nın balığı olduğunu vurgulayarak, "Bu balığın ne şekilde korunup geliştirileceğine dair bir vizyonumuz var. Bu projelerin hayata geçmesi sizlerin katkısıyla belirlenecek" dedi.
tarim.gen.tr