Günümüzde otomasyon ve kontrol sistemlerinin sağlamış kullanım kolaylıkları bir sektörde insan hayatını kolaylaştırmıştır.
Tarımla uğraşan üreticiler zaman içerisinde geleneksel tarım yöntemlerinin dışına çıkmayı başarmış ve üretimde verimlilik artışı sağlayan akıllı sulama sistemlerini araştırmaya ve uygulamaya başlamıştır.
Geçmiş yıllarda uygulanan sulama yöntemleri, arazilere fazla su uygulanması nedeniyle verimin düşmesine toprakların tuzlanmasına ve beraberinde fazla su kullanımına yol açmaktaydı. Vahşi sulama diye tabir ettiğimiz bu sulama yöntemi ile arazide bir bölümün fazla sulanmasını diğer bölümün ise az sulanması ürün kalitesinin düşmesine sebep oluyordu.
Tarımsal sulama teknolojilerinde ki hızlı gelişim ve değişimle birlikte akıllı sulama sistemleri su kullanma şeklini değiştirip tarımda zorlukların üstesinden gelinmesine yardımcı olmaktadır.
Akıllı sulama sistemleri sayesinde gereksiz su kullanımının önüne geçilmektedir. Bu sistemler sayesinde su kaynakları korunmakta böylece fazla sulama nedeniyle toprakta ve bitkide oluşacak deformasyon engellenmektedir. Akıllı sulama sistemlerinin kurulu olduğu arazilerde bitkilerin gelişimi takip edilebilmektedir. Her bitkinin su ihtiyacı farklı olduğu için toprağın neminin yüzdeliği, bitkinin ihtiyacı olan nem oranından düşük çıkarsa ürüne su verilmektedir. Uzaktan kontrol sistemi ile sulama programları yapılıp sulama saatlik, günlük, haftalık, aylık, mevsimlik programlarına sahiptir.
Uygulanan bu akıllı sulama sistemleri sayesinde;
İş gücünden tasarruf,
Oluşabilecek insan faktörlü hataları önleme,
Doğru zamanlı sulama ve gübreleme ile verim artışı,
Tüm bu gübreleme ve sulama ile tasarruf
Ayrıca toprakta tuzlanma ve erozyon engellenmiş oluyor.