Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'deki kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayan Afyonkarahisar'ın dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'e kiraz ihraç etmesi hususunda imzaların atıldığını belirtti.
Antalya'da gerçekleştirilen ve ülkemiz prestiji açısından çok önemli olan G-20 Zirvesi'nde Çin ile 7 anlaşma imzalandığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığında gerçekleştirilen toplantılarda iki ülke arasında imzalanan anlaşmalardan birisi de Afyonkarahisar kirazlarının Çin'e ihraç edilmesine yönelikti. İmzalanan bu anlaşma neticesinde Afyonkarahisar'ımızın kirazı 2016 yılında Çin pazarına girecek" dedi.
Afyonkarahisar Sultandağı kirazını dünya çapında marka haline getirmek maksadıyla yürütülen "Kiraz Markası İnşa Projesi" çerçevesinde kendisinin de 2012 yılında Ankara'da tanıtım toplantısına katıldığını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Tanıtım adına yürüttüğümüz bu projeler şimdi meyvesini vermeye başladı. Türkiye'nin ihraç ettiği her üç kirazdan birini karşılayan Afyonkarahisar, şimdi gıda alanında dünyanın en büyük pazarı olan Çin'e giriyor" ifadelerini kullandı.
"3 YILDIR BU İMZA İÇİN UĞRAŞILDI"
Tam 3 yıldır bu imza için uğraşıldığını ifade eden Bakan Eroğlu, "Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) bu konuda çok uğraştı. Özellikle bu hususta TOSYÖV Başkan Yardımcısı İhsan Başer'e de teşekkür ediyorum. Ayrıca Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası da büyük gayretler içinde oldu. Afyonkarahisar'dan Çin'e kiraz ihracatı için gerek diplomatik, gerekse mevzuat düzenlemeleri anlamında ciddi emek harcadılar" dedi.
Afyonkarahisar'da özellikle Sultandağı ve Çay kirazlarının Uluslar arası piyasada zaten kendini ispat ettiğini ifade eden Bakan Veysel Eroğlu, "Çin'de satılan kiraz ile bizim kirazlarımız arasında büyük fark var. Rengi, kokusu ve aroması ile ilk kez Afyonkarahisar kirazıyla tanışacak Çinliler ağzının tadını bulacak ve bir daha bu kirazdan vazgeçemeyecekler" dedi.
Markalaşma olmadığı için Afyonkarahisarlı üreticilerin yeterince kazanç sağlayamadıklarına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Sultandağı ve Çay kirazları bu markalaşmayı yakaladı. Diğer ürünlerde de bu markalaşmayı yakalamak gerekiyor. Marka olan ve olmayan aynı ürün arasında fiyat açısından büyük farklar oluyor" şeklinde konuştu.
"KİRAZ ÜRETİCİ HEMŞEHRİLERİMİZE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ"
İmzalanan anlaşma ile 1,4 milyarlık Çin pazarına giren Afyonkarahisarlı kiraz üreticisi hemşehrilerine her türlü desteği vereceklerinin altını çizen Bakan Eroğlu, "Bugüne kadar bu desteği verdik, bundan sonra da özellikle sulama ve pazarlama hususunda bu desteklerimiz sürecek. Afyonkarahisar'ımıza hayırlı olsun" diyerek sözlerini tamamladı.
İHA