AFRİKA, KURAKLIK NEDENİYLE GDO'YA YÖNELİYOR

Güney Afrika'da hasat zamanının verimsiz geçmesine neden olan kuraklık, Afrikalıları tekrar verimli mahsul alabilmeleri ve tahıl ithalatını azaltabilmeleri için genetiği değiştirilmiş ürünler kullanmaya zorluyor.

Afrika kıtasının en büyük mısır üreticisi Güney Afrika'ya kadar uzanan kuraklık, El Nino doğa olayı nedeniyle şiddetlenmiş, ardından geçen yıl Zimbabve'den Malavi'ye birçok ülkeyi etkileyen kuraklık yaşanmıştı.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, çoğunluğu Afrika'da yaşayan 10 milyon insanın kuraklık ve az yağış nedeniyle açlık sorunuyla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Bu da, başta çoğunlukla Sahraaltı ülkelerde yetiştirilen ve tüketilen, temel gıda maddesi mısır olmak üzere GDO'lu ürünlerin gündeme gelmesine neden oldu.

GDO'lu ürünler; diğer bitkilere de bulaşabileceği, çevre kirliliği yaratabileceği ve insan sağlığını uzun vadede olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle birçok Afrika ülkesinde yasaklanmış bulunuyor. Örneğin; Zimbabve, GDO'lu tahıl ürünleri zararlı böceklere karşı dirençli olsa da, bu direncin zamanla kırılacağını savunuyor.

GDO hakkındaki endişelerin bilimsel olarak kanıtlanmadığını vurgulayan GDO savunucuları ise Afrikalı çiftçilerin eğer GDO'lu ürün kullanırlarsa, daha az böcek ilacı kullanacaklarını, üretim maliyetlerinin azalacağını, verimin artacağını ve tarım ürünlerinin fiyatlarının artacağını belirtiyorlar.

Afrika'daki kuraklıktan en çok etkilenen bölge, hiperenflasyon ve gıda kıtlığının getirdiği sorunlardan kurtulmak için beş yıldır mücadele veren ekonomisiyle Zimbabve. Zimbabve, GDO'lu tarım ürünlerini kabul etmiyor. GDO'lu mısır paketini, acil yardım paketi kapsamında kabul ettiğinde ise bu mısırları güvenlik tedbirleri altında öğütmüştü.

Zimbabve, Ulusal Biyoteknoloji Kurumu Genel Müdürü Jonathan Mufandaedza, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada GDO'lu ürünlerin kıtadaki açlığı ortadan kaldırmanın yanı sıra diğer sorunlara da çözüm olabileceğini ifade etti.

Amerika, Brezilya ve Hindistan dünyanın en büyük GDO'lu ürün üreticisi iken, Güney Afrika ticari anlamda GDO'lu mısır üreten tek ülke.

Zimbabve nüfusunun %16'sının, bu yıl içinde acil gıda yardımına ihtiyacı var. Hükümet, bu yıl hasadı verimsiz olan Zambiya ve Tanzanya gibi mısır kaynaklarından sağladığı 700.000 ton mısır ithal etmeyi ve bu gelirle de Zimbabve'ye yardım etmeyi amaçlıyor. Ancak yine de Zimbabve, GDO'lu mısır almak zorunda kalabilir.

Afrikalı GDO'lu tahıl ürünleri uzmanı Getachew Belay, Reuters'a yaptığı açıklamada Batı Afrika'da Burkina Faso ile birlikte GDO'lu gıdalara karşı algının değişmeye başladığının ve Sudan'ın ticari amaçlı GDO'lu pamuk yetiştirmeye başladığının altını çizdi.

 

 

Gıdahattı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.