Adıyaman çiftçisinin tütüne alternatif olarak son dönemlerde üretimine ağırlık verdiği nara yurt içindeki pazardan büyük ilgi var. Adıyaman'daki bahçelerde yetişen ve bir tanesi yaklaşık 1 kilo ağırlığını bulan narlar organik olarak yetiştiriliyor.
Adıyaman'da tütüne getirilen kota sonrası sulu tarımda alternatif ürün arayışına giden çiftçiler, başta nar olmak üzere, badem, ceviz, zeytin ve üzüm olmak üzere meyve bahçelerine yöneldi. Üç yaşından sonra meyve vermeye başlayan nar ağaçları Adıyaman'da yaklaşık 13 bin dönümlük alanı kaplıyor.
Adıyaman merkez, Samsat ve Kahta ilçelerinde yoğunluklu olarak bulunan nar bahçelerinde yetişen ürünlerin bir kısmı konsantre meyve suyu olarak iç piyasaya sunulurken, önemli bir kısmı ise meyve olarak tüketiliyor.
Ağırlıklı olarak sanayi türü denilen ve genelde meyve suyu ve konsantre nar suyu olarak işlenen narların ekildiği son yıllarda, elde edilen ürünler Mersin, Erzurum ve Erzincan’da bulunan meyve suyu fabrikalarına gönderiliyor. Nar üreticileri, Adıyaman’da nar işleme tesislerinin olmayışından dolayı ürünlerinin tüccarlar tarafından ucuz fiyata alınmasından şikayet etti.
Haberler.com