ADIYAMAN, ADINDAN BADEMLE SÖZ ETTİRMEK İSTİYOR

Adıyaman genelinde tütüne getirilen kotadan sonra alternatif ürünlere yönelen Adıyamanlı çiftçiler, bademle adından söz ettirmek istiyor.

Kahta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Pilar yaptığı açıklamada, bademin Adıyaman için Nemrut ve petrol kadar önemli olduğunu, onlar kadar gelir getireceğini söyledi.

Bölgede daha önce çiftçilerin geçimlerini tütün ekerek sağladıklarını anlatan Pilar, aşamalı olarak tütünün kaldırılması ile bademe yönelindiğini, il genelinde ekili 14 bin dekar badem arazisinin 10 bin dekarının Kahta ilçesinde bulunduğunu kaydetti.

Dikim aşamasından budama ve hasat gibi işlerde yüzlerce işçi çalıştığını belirten Pilar, bu şekilde işsizliğin de önüne geçtiklerini vurguladı.

Mart ayında yaşanan don olayında çiftçilerin çok büyük zarar görmediklerini dile getiren Pilar, bu yıl hasat yapan çiftçilerin yüzlerinin güldüğünün altını çizdi.

Badem'in parlayan yıldızının Adıyaman olduğunu vurgulayan Pilar, "Turizm olarak Nemrut, yer altı zenginliğimiz olarak petrol ve tarım alanında da badem çok büyük gelirler sağlayacak, ekonomiyi canlandıracaktır" dedi.

Pilar, önümüzdeki yıllarda Adıyaman'da uluslararası badem panelleri ve festivallerin düzenlenebileceğini ifade ederek, çalışmalar bu şekilde devam ederse İspanya gibi ülkelerle yarışacak seviyeye gelebileceklerini söyledi.

Mardin'deki ulusal badem panelinde tüm gözlerin Adıyaman'da olduğunu ifade eden Pilar, "Panelde şunu anladım; Bademde konuşulacak il Adıyaman olacaktır. Çünkü bademin en güzel verim alındığı yerin Adıyaman olduğu net olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

ÜRETİCİLER BİRLİK KURDU

Badem yetiştiricileri de halk eğitim merkezindeki kurslarda eğitim gördükten sonra örgütlenerek "Sert Kabuklu Meyve Yetiştiricileri Birliği" kurdu.

Birlik Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, 6 yıldan beri badem üzerinde çalışmalar yaptıklarını, bölgede bademin anayurdunun bu topraklar olduğunu belirtti.

Badem dikilen tarlalarda fire verilmediğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

"Tüm fidanlar toprak ve iklim ile uyum sağlayarak yetişmeye başlamaktadır. Fidanlar üçüncü yılda verim vermektedir. Badem genelde toprak ayrımı yapmamaktadır. Dördüncü yıl da hasadını yaptığımız bahçelerimiz çok güzel verim vererek, üreticinin yüzünü güldürdü. Kurduğumuz birlik bu alandaki ilk birliktir. Birliğimizin en büyük hedefi 50 bin dönümde badem ekerek Adıyaman'ı bademde söz sahibi yapmaktır."

Badem danışmanlığı yapan Feyzettin Dursun da verimli topraklarda sadece buğday ve arpa ekilmemesi gerektiğini, bademin bölge için su ve güneş kadar değerli olduğunu söyledi.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.