Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Kastamonu'da şap hastalığının görülmesi üzerine karantina altına alınan hayvan pazarları açıldı. 72 gün sonra hayvanlarını satmak için pazara götüren besicilerin ise yüzleri güldü.
Kastamonu'da 72 gündür kapalı olan hayvan pazarları nedeniyle zor durumda kalan ve hayvanlarını satamayan besiciler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hayvanlarını satmak için pazara götürdü. Kıyasıya pazarlıkların yaşandığı hayvan pazarında, besiciler uzun bir süre sonra hayvanlarını satmanın mutluluğunu yaşarken, tacirlerde aldıkları hayvanları kamyonlara yükleyerek Kastamonu'dan ayrıldı.
Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Şekercioğlu, şap hastalığının söndürüldüğü il merkezi ile İhsangazi ve Devrekani ilçelerindeki hayvan pazarlarının açılmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının şap hastalığına karşı ürettiği aşı sayesinde Kastamonu'da etkin bir mücadele verdik. Veteriner hekimlerimizin ve İl Müdürlüğümüzün aşılamaları sayesinde hastalık söndürüldü ve pazarlarımız açılmaya başlandı" dedi.
Kastamonu Hayvan Pazarı'nın henüz açıldığını bilmeyen köylerin bulunduğunu söyleyen Şekercioğlu, bu yüzden ilk gün fazla bir yoğunluğun yaşanmadığını fakat ileri günlerde giderek hayvan pazarlarının canlılık kazanacağını ifade etti.
Uzun bir süre sonra ilk kez hayvan pazarlarının açılmasından dolayı fiyatlarda bir düşme beklediklerini fakat korktuklarının başlarına gelmediğinin sevindirici olduğunu söyleyen Şekercioğlu, "Fiyatlar aksine yükselişe geçti. 10-11 bin TL'ye hayvanını satan besicilerimiz oldu. Bu yüksek bir fiyat, çiftçilerimiz gayet fiyatlardan memnunlar. İnşallah hayvan fiyatları da bu şekilde devam eder" diye konuştu.
Kastamonu Hayvan Pazarının açılmasının besicileri olumlu yansıdığını vurgulayan Şekercioğlu, "Besicilerimiz, hayvan pazarlarının açılmasından dolayı sevinçliydi. Birde hayvanların fiyatları düşmedi. Değeri fiyatında hayvanlarını satanlar, sevine sevine evlerine döndüler. Hayvanlarını satamadıkları için esnaflara veya başka yerlere borçlananlarda, sattıkları hayvanlarının parasıyla borçlarını ödediler" şeklinde konuştu.
Hem ülkemizde hem de Kastamonu'da buna benzer başta şap hastalığı olmak üzere hayvan hastalıklarının yaşanmaması temennisinde bulunan Şekercioğlu, bunun için etkin bir şekilde hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi gerektiğini ve bunun içinde etkili aşıların üretilmesi gerektiğini söyledi.
İHA