Hızla artan Dünya nüfusu, gıdaya artan talep karşısında giderek azalan doğal kaynakların başında su geliyor. Geleceğin dünyasında altın kadar kıymetli olacak su kaynaklarının verimli kullanımı ise akıllı tarım-sulama uygulamalarını zorunlu kılıyor.
Hızla artan Dünya nüfusu, gıdaya artan talep karşısında giderek azalan doğal kaynakların başında su geliyor. Geleceğin dünyasında altın kadar kıymetli olacak su kaynaklarının verimli kullanımı ise akıllı tarım-sulama uygulamalarını zorunlu kılıyor.
Daha yüksek ve daha iyi kalitede verim elde etmek için işgücü, arazi ve diğer tarımsal girdilere daha fazla para ve emek harcayan çiftçinin daha az kaynak kullanarak daha çok verim elde etmesi gerekiyor.
Akıllı sulama, toprağı değil, bitkiyi besler. Akıllı sulama ile su ve besinleri doğrudan köklere teslim ederek, maliyetlerin düşürülmesini sağlar. Daha da önemlisi, hem bitki daha sağlıklı olur, hem de verimi artar.
Akıllı sulamanın, tarım sektörünü daha iyi hale getirmek için geliştirdiği üç yol ise şunlardır:
YÜZEY AKIŞI VE SIZINTILARI ORTADAN KALDIRIR
Akıllı sulama, kök bölgesini optimum nem seviyelerinde tutan ölçülü dozlarda, her bitkinin köklerine doğrudan su ve besin sağlar. Bitkinin ihtiyacı olandan daha az ya da daha fazla değil. Aşırı su uygulaması olmadığından ve akış hızları ılımlı olduğu için, akıllı sulama yüzey akışını ve derin sızmayı önler. Akıllı sulama sistemlerini tasarlamak suyun toprağa ve bitki tüketimine karşı kabiliyetine göre yapılır, suyun aktif kök bölgesinde kalmasını ve ürün tarafından kullanıldığını garanti eder. Sonuç olarak, her zamankinden daha yüksek, daha iyi verim elde etme imkanı sağlar.
ATIK SULARI TEKRAR KULLANMANIZA YARDIMCI OLUR
Atık suların israf edilmesi gerekmiyor. Bir varlık haline gelebilir. Ancak su taşıyan patojenler her zaman kullanılamaz, taşkın, pivot ve sprinkler sistemleri de ekinlerinizi kirletir. Öte yandan, damla sulama kullandığınızda, su doğrudan bitkinin köklerine teslim edilir. Böylece ürününüz hiçbir zaman kirletici maddelerle temas etmez, ve her bitki hala gelişmek için ihtiyaç duyduğu miktarda su alır. Böylelikle, daha önceden kullanılamayacak suları değerli kaynaklara dönüştürmüş olursunuz.
BUHARLAŞMAYI AZALTIR
Suyu, pivot veya diğer büyük sprinkler ile uygulamak, muazzam buharlaşma sonucu su kaybına neden olur. Bu sistemlerden biriyle sulama yapıyorsanız, suyunuzun yüzde 15-30'u emitörden toprağa yaptığı yolculuk sırasında buharlaşır ve asla ürününüzün kök bölgesine ulaşmaz. Ancak, damla sulama ile doğrudan kök bölgesine uygulama yaparak suyun buharlaşma riski yok olur. Bu, suyunuzu en iyi şekilde kullandığınızı ve her damla suya dönüş yapacağınızı garanti eder. Kısaca, bu aynı miktarda su ile yüzde 30'a kadar daha fazla arazi sulayabileceğiniz anlamına gelir.
TOPRAK DURUMUNU GELİŞTİRİR
Pivot veya salma sulama sistemleri kısa sürede çok miktarda su uygular ve toprakta aşırı doygunluk koşulları yaratır. Bu, kötü havalandırmaya neden olur, su ve hava arasında denge gerektiren bitki kökleri için stresli koşullar yaratır. Aşırı su, aktif kök bölgesinin altında bulunan yararlı bitki besinlerine de nüfuz eder bu da bitkinizin daha az besin almasına ve aynı zamanda yer altı sularının kirliliğine sebep olur. Akıllı sulama, toprak türüne ve ürün ihtiyaçlarına göre miktar ve zamanlamayla sulamaya yardımcı olur, böylece topraktaki hava-su oranı optimumdur ve besinler ihtiyaç duyulan yerlerde saklanır.
Akıllı sulamanın üç büyük etkisi
SU KITLIĞI VE KİRLİLİĞİ
Dünya'nın her kıtasında güvenli ve güvenilir su rezervlerine ulaşmak için büyük çaba sarfedilirken, Tarım ve açık hava peyzaj sulaması birlikte dünyanın tatlı su kaynaklarının yüzde 70'ini tüketiyor. (FAO- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü)
GİDEREK ARTAN GIDA TALEBİ
Dünya nüfusunun 2050 yılında dokuz milyarı aşması bekleniyor ancak, yeryüzündeki mevcut su kaynakları ve araziler bu ihityacı karşılamak için yeterli değil. Bu artan nüfusu beslemek için ise iki kat daha fazla su ve araziye ihtiyaç duyulacak.
TARIMA ELVERİŞL İ ARAZİ İHTİYACI
Dünya, daha fazla orman tahribatını kaldıramayacağından elimizdeki mevcut arazilerde daha fazla gıda üretirken, bu arazileri mümkün olduğu kadar verimli tutmak zorundayız.