AĞUSTOS AYI ÜRETİCİ VE MARKET FİYATLARI AÇIKLANDI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında markette en fazla fiyat artışının yüzde 47. 13 ile kabakta olduğunu belirterek, "Kabaktaki fiyat artışını yüzde 43. 34 ile salatalık, yüzde 16. 67 ile yeşil fasulye takip etti" dedi.

Market fiyatlarında, ağustosta 6 üründe fiyat değişimi görülmediğini belirten Bayraktar, 14 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı gerçekleştiğini söyledi.

Bayraktar, bu dönemde marul, kuru fasulye, nohut, kuru üzüm, kuru incir ve zeytinyağı fiyatında değişim olmadığına işaret ederek, "Fiyat düşüşü markette yüzde 27. 40 ile en fazla kuru soğanda meydana geldi. Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 16. 47 ile şeftali, yüzde 15. 16 ile domates izledi" ifadelerini kullandı.

Markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 47. 13 ile kabakta olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Kabaktaki fiyat artışını yüzde 43. 34 ile salatalık, yüzde 16. 67 ile yeşil fasulye takip etti" diye konuştu.

Bayraktar, üretici fiyatlarındaysa aynı dönemde 7 üründe fiyat değişimi görülmediğinin altını çizerek, 11 üründe azalma, 12 üründeyse fiyat artışı olduğunu kaydetti.

Üretici fiyatlarında maydanoz, yeşil soğan, limon, elma, pirinç, kuru kayısı ve zeytinyağı fiyatında değişim olmadığına vurgu yapan Bayraktar, "Fiyat düşüşü üreticide yüzde 64. 29 ile en fazla kuru soğanda görüldü. Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 45. 49 ile domates, yüzde 40 ile sivri biber izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 89. 47 ile salatalıkta meydana geldi. Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 33. 33 ile kuru incir, yüzde 25 ile fındık izledi" bilgilerini verdi.

ARTIŞ VE DÜŞÜŞLERİN NEDENLERİ

Bayraktar, üretici fiyatlarındaki artış ve düşüşlerin nedenlerine ilişkin şunları kaydetti: "Salatalıkta ve kabakta üretim maliyetlerini kurtarmayan fiyatlar sökümlere neden oldu. Bu durum da arzı düşürdüğü için fiyatları artırdı. Kuru fasulyede yeni başlayan hasat nedeniyle tam oturmayan piyasa fiyatları, geçen sezona göre artış gösterdi. Yeşil fasulyede yağışların ürünü olumsuz etkilemesi fiyatları artırdı. Domateste hasat edilen ürün miktarındaki artışa karşın alımların yavaş olması, ihracattaki durgunluk fiyatlarda düşüşe yol açtı. Aşırı yağışların kaliteyi olumsuz etkilemesi nedeniyle yeşil mercimek fiyatlarında da düşüş meydana geldi."

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.