8 MİLYON TL`LİK SÜT BUHAR OLMUŞ

Son günlerde gündemden düşmeyen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) skandalı giderek büyüyor.

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan memurlar.net’e gönderilen tekzip metninde, usulsüzlük yapıldığı ancak bakanlığın olaya el attığı dile getiriliyor. Tekzipte, “İddiaların soruşturulması için dönemin bakanı tarafından derhal müfettiş heyeti görevlendirilmiş, sorumlular hakkında görevden alma ve disiplin işlemi uygulanmıştır”  ifadeleri ile usulsüzlüğü kabul eden bakanlık soruşturmanın devam ettiğini söylüyor.

 Başkent, Atatürk Orman Çiftliği’nde yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklerle çalkalanıyor. Daha önce basına sızan bilgilerde Atatürk Orman Çiftliği’nin inek sütüyle keçi sütünü karıştırıp piyasaya sürmesi ve piyasada bulunan keçi sütlerinde ve keçi sütlü dondurmalarda da inek sütü karışımı tespiti yapıldığı ortaya çıkmıştı. Bakanlık bu haberi tekzip ederken usulsüzlüğü de itiraf etmiş oldu. Bakanlık’tan Memurlar.net’e gönderilen tekzip metninde, usulsüzlüğün yaşandığı fakat Bakanlığın olaya el attığı dile getiriliyor. Tekzipte yer alan, “İddiaların soruşturulması için dönemin Bakanı tarafından derhal müfettiş heyeti görevlendirilmiş, sorumlular hakkında görevden alma ve disiplin işlemi uygulanmıştır” ifadelerinden de anlaşıldığı gibi Bakanlığın skandalı kabul ettiği görülüyor.

 Söz konusu olan iddialara göre, skandallar bununla da bitmiyor. Atatürk Orman Çiftliği, antibiyotikli ve soda katılmış mikroorganizmalı süt almış. Bu şekilde tespitleri yapan personel baskı altına alınmış ve Atatürk Orman Çiftliği'nin müdürünün sözlü talimatıyla bu kirli sütler, pastörize süte dönüştürülerek piyasaya sürülmüş. Atatürk Orman Çiftliği’nin, süt üretim yerleri yeterince hijyenik olmadığı gerekçesiyle, defalarca cezaya muhatap olmuş. Ancak buna rağmen üretim sürmüş. Fabrikanın en önemli birimi olan süt girişi, krema ve analiz gibi yerlerde gıda mühendisleri yerine konu uzmanı olmayan ve fabrikanın asli personeli olmayan geçici işçiler istihdam edilmiş.

 Yeni çıkan iddialara göre de, Çiftlik stoklarında ve ambarlarında bulunması gereken yüzbinlerce litrelik sütün ambarlarda olmadığı tespit edilmiş. Gayri resmi yollardan çiftlik fabrikası dışına çıkarılan süt miktarının 8 milyon TL tutarında olduğu belirlenmiş. Hileli üretimlere rağmen zarar üstüne zarar göstererek 2010 yılına kadar kâr eden Atatürk Orman Çiftliği, bu tarihten sonra sürekli zarar açıklamış. Atatürk Orman Çiftliği, 2011’de 2 milyon, 2012’de 7 milyon, 2013’de 10.7 milyon ve 2014’de ise 17 milyon lira zarar etmiş.

 

Hayal Senem Sayan

 

Milli gazete
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.