Faydalarını saya saya bitiremediğimiz avokadoyu evinizde yetiştirmeyi denediniz mi hiç? Öncelikle dışardan aldığınız avokadonun o kocaman çekirdeğini çöpe atmayarak bu işe başlayabilirsiniz.
1.Çekirdiği Ayıklayın
Avokado çekirdeğini zarar vermeden meyvesinden çıkartıp bir köşeye koyalım. Ya da meyvesini yiyip kabuğunu bir kenara koyun.
2. Çekirdeği Temizleyin
Kenara ayırdığınız çekirdekleri su dolu bardağın içine koyarak 5 dakika bekletin, ardından iyice kurulayın. Çekirdeğin kahverengi derisini soymamaya dikkat edin.
3. Çekirdeği Delin
Avokadonun biraz daha sivri olan uç kısmı üst, daha düz olan kısmı ise alt tarafı oluyor. Tohumu filizlemek için alt kısmını birkaç yerden kürdanla delip suyun içine koyun.
4.Çekirdeği Suya Batırın
Avokadonun alt kısmını suya daldırın, böylece kürdan çekirdeğe sıkışıp kalır. Kürdanları aşağıyı gösterecek şekilde hafif eğimli yerleştirin ki avokadonun alt kısmında daha fazla alan suya değsin.
5.Filizlenmesini Bekleyin
İlk avokado filizinin çıkması yaklaşık 3-6 hafta sürer. Bunun ardından yukarıdan sap filizi oluşur ve aşağı tarafta kökler büyümeye başlar. Sonrasında sapın uzunluğu 12-15 santimetreye ulaştığında yukarı kısımdaki yaprakları kopartın.
6.Budayın
Filiz kuyruğunun uzunluğu 15-17 santimetreye ulaşınca yeni filizlerin oluşmasını sağlamak için bu filizin yarısını budamalısınız.
7.Toprağa Dikin
Hazırlanmış saksı toprağını 20-25 santim genişliğinde bir çiçek saksısına tepesinde 2-3 santim boşluk kalana kadar doldurun. Sonra toprağın ortasına küçük bir çukur açıp içine avokado çekirdeğini, kök kısmı aşağıda toprağa doğru olacak şekilde yerleştirin. Toprağı biraz sulamayı unutmayın. Toprağın her daim nemli kalmasını sağlayacak şekilde sık sık su vermelisiniz.
tarim.com.tr