68 İLİN YÖRESEL ÜRÜNÜ YÖREX FUARI`NDA BULUŞACAK

Antalya'da düzenlenecek 6. YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı, 68 ile ait yiyecekten el emeğine kadar pek çok yöresel ürünü 150 bin ziyaretçiyle buluşturacak.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde 2009’da ‘Sizin oraların nesi meşhur?’ sloganıyla yola çıkan YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı’nın 6.’sı 7-11 Ekim tarihleri arasında ANFAŞ EXPO Center’da düzenlenecek. 7 Ekim günü saat 12.30’da açılışı yapılacak fuarda 68 ilden 101 oda ve borsanın yanı sıra 11 kalkınma ajansı, 52 kurum ile 224 firma olmak üzere toplam 388 katılımcı yer alacak. Geçen yıl 114 bin 180 kişinin ziyaret ettiği fuarın bu sene 150 bin kişiyi ağırlaması bekleniyor. Bu yıl sonuna kadar fuarı ilk gününden itibaren ziyaret eden kişi sayının 500 bine ulaşması bekleniyor. Ücretsiz ziyaret edilebilecek fuar için şehrin 9 farklı noktasından yine ücretsiz servisler çalışacak. Fuarda ayrıca coğrafi işaret almış 100’den ürünün sergileneceği bir de YÖREX standı olacak.

Fuarla ilgili basın toplantısında konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yaklaşık 7 yıldır Türkiye’de 12 bin yıllık medeniyetlerin el emeği göz nuru ürünlerin gün ışığına çıkması için çaba sarf etiklerini söyledi. Çandır, 2009’da başladıkları çalışmanın derinlemesine devam ettiğini; YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı’nın da bunun bir devamı olduğunu dile getirdi. Fuarlarını 5 yılda 350 bin kişinin ziyaret ettiği bilgisini paylaşan Çandır, “Yöresel ürünlerimize insanlarımızın dokunmasını, görmesini, hissetmesini, koklamasını, tatmasını sağladık. Bu çalışmaların neticesinde birçok girişimciye iş fırsatı olarak yöresel ürünler çıktı.” dedi.

"COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI ARTTI"

Türkiye’de coğrafi işaret farkındalığının oluşmasında YÖREX’in önemli bir rol oynadığına işaret eren Çandır, şunları kaydetti: “2009’da 110 olan coğrafi işaretli ürün sayısı bugün 183’e erişti. 200’den fazla da coğrafi işaret almak için müracaatı kabul edilmiş ürün var. Biz bu yola çıkarken küreselleşmenin getirdiği etkiyle bizi baskı altına alan, bize ait olmayan ürünler yerine kendimize ait, bu ülkenin emeğini, bu ülkenin birikimini, insanımızın alın terini ekonomiye nasıl kazandırırız, atalarımızdan bize emanet akalan bu değerleri gelecek nesillere nasıl aktarırız diye çaba sarf ettik. Şuanda gerek karar verici noktadaki insanların, gerek halkımızın bu fuarı sahiplenmesi bize haklı bir gurur yaşatıyor.”

Türkiye’de coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500’den fazla yöresel ürün bulunduğunu, bunların korunması için coğrafi işaretler enstitüsü kurulmasını talep etiklerini dile getiren Ali Çandır, “Çünkü bu geniş bir alan. Dünyada 100 milyar doların üzerinde coğrafi işaretli ürün pazarı var. Sadece Avrupa’da 60 milyar Euro’luk ticaret hacmi söz konusu. Türkiye’de de 100 milyar liralık bir ticaret hacmi var. Biz bunları harekete geçirebildiğimizde kırsaldan göç eden insanları kırsalda tutabildiğimizde, oradaki genç nüfusa iş-aş temin edebildiğimizde önemli mesafe almış olacağız.” diye konuştu.

"İNSANLARI, TRABZON TEREYAĞI’NDAN SOĞUTUYORLAR"

Antalya Ticaret Borsası’nda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplayan Ali Çandır, Türkiye’de fuar düzenleyebilmenin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin onayına bağlı olduğunu hatırlatarak, sadece para kazanma amacıyla çeşitli adlar altında düzenlenen organizasyonlara dikkat edilmesini istedi. Çandır, konuyla ilgili, “Ne olduğu belli olmayan ürünlerin satıldığı, kamuoyu tabiriyle 1 milyoncu gibi yöresel ürünler pazarı sergisi değil, orada Çin’den gelen 1 liralık ürün satması çok doğru değil. Bunların denetlenmesi, izne tabi tutulması önemli. 5-8 liraya Trabzon tereyağı alıp, eve gittiğinde Trabzon tereyağı kalitesizmiş deyip kullanmayan insanlar var. Bu yöresel ürünlerin hakkını gasp eden, isim hırsızlığıyla haksız kazanç elde eden organizasyonu da görüyoruz. Ya da kimyasalla karartılmış bir takım ürünlerin doğal diye satıldığını duyuyoruz. Ya da falanca yerin hakiki zeytinyağı diye ucuza satılan, içinde başka şeyler olduğu tespit edilen ürünler var. Özellikle Antalya özelinde yerel yöneticilere seslenmek istiyoruz. Bu tip organizasyonlar fuar izniyle yapılıyorsa desteklesinler.” şeklinde konuştu.

Çandır, yerel yönetimlerden fuar olmayan, sadece para kazanma amacıyla düzenlenen organizasyonlara destek olmamalarını istedi.

ÇETİN: OTELCİ DE RESTORAN DA KAZANIYOR

Basın toplantına katılan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin de YÖREX’in şehir ekonomisine yaptığı katkının önemli olduğunu söyledi. Çetin, “Fuarlar Antalya’nın ekonomisine ve sosyal hayatına ciddi katkı sağlıyor. YÖREX’in çok farklı bir özelliği var. Antalya’da 8-9 tane organizasyon yapılıyor. Bunların toplam ziyaretçi sayısı 450 bin civarında. YÖREX’in ziyaretçi sayısı 115 bin. 8 organizasyondaki ziyaretçinin dörtte birini YÖREX sağlıyor. Antalya dışından gelen 8-10 bin kişi olacaktır. Antalya’nın restoranına, oteline çok ciddi katkısı oluyor. Bu fuar 300-400 bin kişiyi Antalya’ya getirebilecek potansiyele sahip.” dedi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.