Gümüşhane'de ceviz eylem planı kapsamında ilkbahar geç donlarından etkilenmeyen Fernor ve Fernette çeşitlerinden oluşan 50 bin ceviz fidanının ilk bölümü çiftçilere düzenlenen törenle dağıtıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram, kurum müdürleri, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, MHP İl Başkanı Nadim Aydın, GTSO Başkanı İsmail Akçay, oda başkanları ve çiftçiler katıldı.
Törende yaptığı konuşmada Gümüşhane'nin pestil ve kömenin başkenti olduğunu, 28 işletmede yıllık 5 bin ton üretim kapasitesi ile ülkenin en kaliteli ve lezzetli pestil kömesini ürettiğini kaydeden Vali Okay Memiş, pestil ve kömenin en önemli ve en pahalı hammaddelerinden birisi olan cevizi Gümüşhane dışından hatta yurt dışından ithal edilmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.
"5-10 yıl içinde Gümüşhane'deki pestil kömeciler 1 kilo cevizi bile dışarıdan almayacak"
Bu kapsamda hazırladıkları eylem planıyla yıl içerisinde 50 bin ceviz fidanı dikeceklerini kaydeden Vali Memiş, "Milletvekillerimizin destekleri ile kaynağın bir kısmını Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bir kısmını da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından temin ederek İl Özel İdaresinden herhangi bir harcama yapmadan bu fidanları temin ettik. Bu fidanları belediyenin kamyonlarına yükleyip vatandaşa öylece dağıtmayacağız. Biz bu işi profesyonelce yapacağız. Bahçelerimiz hazır, damla sulaması hazır, toprak tahlilleri yapılmış, havuzları hazır ve biz bu fidanları dikeceğiz. 5-10 yıl içerisinde Gümüşhane'deki pestil kömeciler 1 kilo cevizi bile dışarıdan almayacak" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen de konuşmasında Gümüşhane'de değişik yaşlarda 51 bin adet ceviz ağacı bulunduğunu, yaklaşık 2 bin 600 dönüm kurulu kapama ceviz bahçesi bulunduğunu belirterek, "Son 2 yılda 10 bin 200 adet fernor ve fernette çeşitleri ile toplam 510 dekar ceviz bahçesi müdürlüğümüz tarafından kurulmuştur. Küresel ısınmanın etkisiyle ilimizde son yıllarda ilkbahar geç donları her geçen yıl ileri tarihe gitmektedir. Bu da önemli miktarda don zararı oluşturmakta, çiftçilerimizin ürün ve gelir kaybına neden olmaktadır. Hazırladığımı ceviz eylem planı doğrultusunda önce başvuruları alını, bahçelerinin toprak ve su tahlilleri yapıldıktan sonra konu uzman ziraat mühendislerimiz ceviz bahçesi tesis edilmesi planlanan alanları yerinde tespit ederek rapor verdiği alanlara 2017 yılında 50 bin ceviz fidanının dikimi yapılacaktır" diye konuştu.
Çiftçiler adına konuşan Alemdar köyünden çiftçi Gürbüz Öztürk de 3 yıl önce 10 adet fernor çeşidi fidanla başladığı üretim çalışmasını devam ettirdiğini, devletin her konuda çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, bu güçle üretim yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından 5 hafta boyunca devam eden ceviz yetiştiriciliği kursuna katılanlara sertifikaları protokol üyeleri tarafından takdim edilirken, üreticilere içerisinde budama makası, göz taşı ve ceviz yetiştiriciliği kitabı bulunan çanta hediye edildi.
Çiftçilere fidanlarının dağıtılmasının ardından Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen'le birlikte merkeze bağlı Mescitli köyünde Temel Özen'e ait alanda ceviz fidanı dikimini gerçekleştirdi.
İHA