Yılda 5 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ithal eden firma yetkililerinden oluşan 8 kişilik Çin heyeti, Türkiye'den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin gibi ürünler almak için Antalya'da görüşmelere başladı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Rusya ile yaşanan krizin ardından ihracatta alternatif pazarlar oluşturmak amacıyla Çinli firmalarla görüşmeye başladı. Yılda 5 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ithal eden Çinli firmaların yetkililerinden oluşan 8 kişilik heyet, Antalya'ya geldi. Heyet, Antalya ziyareti öncesinde İstanbul, Ankara ve Nevşehir'de inceleme yaptı.
Bir numara oluruz
Türk ihracatçılarla görüşen Çin heyeti üyeleri, Türkiye'den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk satın almak istediklerini belirtti. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Çin heyetine yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı hakkında bilgi verdi. Dünya yaş meyve sebze ihracatında İspanya'nın birinci sırada yer aldığına işaret eden Satıcı, "Türkiye, yaş meyve sebze ihracatında dünyada 13'üncü. Eğer Çinli firmalarla yaptığımız görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek, Türkiye birinci sıraya yükselir" dedi. Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Çin pazarını önemsediklerini vurguladı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan ise Çin'e ihracat gerçekleştirebilmek için karantina şartlarının belli olması gerektiğine dikkat çekti.
Ürün aldığımız 31'inci ülke Türkiye olsun
Çin Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ve Pekin Xinfadi AŞ Başkanı Zhang Yuxi, ziyareti G20 Zirvesi'nde yapılan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Tarım ürünlerinizi görüp, almaya geldik. Türkiye'den ithalatımız kiraz ile başlayacak. 30 ülkeden ürün alıyorum, umarım 31'inci ülke Türkiye olur. Buradan ithalatımız yok denecek kadar az. 1.5 milyar nüfusumuz var. Biz de üretiyoruz ama yetmiyor."ifadelerini kullandı.
Ekonomi