5 MADDE DE ŞARBON TEHDİDİ

Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe getirilen yaklaşık 4 bin büyükbaştan 50'si şarbon sonucu telef oldu. Bölge karantinaya alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan hastalıklı hayvanların imha edildiğine dair açıklama geldi, Bakanlık korkulacak bir şey olmadığını söyledi, o bölgede yaşayan halk ise oldukça tedirgin.

 İşte 5 madde de şarbon hastalığı;

1.Şarbon Hastalığı Nedir?

Bakteriyel bir hastalık olan şarbon, ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile geçen ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Şarbon hastalığının mikrobu Bacillus antracis denen bir bakteridir.

2.Toprakta ve Meralarda Bulunur

Toprakta ve meralarda bulunabilen bu bakteri temas durumunda bulaşabileceği gibi solunum yolu ile bulaşması durumunda oldukça tehlikelidir.

3.Aşısı Var

 Bunu önlemek için bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının % 90'ın üzerinde koruyucu olduğu tahmin edilmektedir.

4.Nasıl Bulaşır?

Şarbonlu hayvanlarla doğrudan ya da dolaylı olarak temas etmek

Hastalıklı hayvanın etinin yenilmesi ya da kesim sırasında temas edilmesi

Sanayi ürünlerinde yer alan hayvan yünleri, derileri ve kılları,

Hastalığın görüldüğü ülkelerden hayvan ve hayvan ürünleri almak.

Aynı zamanda laboratuvar da inceleme sırasında dikkat edilmediği taktir de de şarbon hastalığı bulaşabilir.

5. Belirtileri Neler?

İnsanlarda akciğer, deri ve sindirim sistemi şarbonu olmak üzere 3 tip şarbon hastalığı vardır. İnsanlar ve hayvanlardaki belirtiler benzerdir.

Deri Şarbonu: Şarbon sporlarının deriden girdiği yerde, ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1-2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşür ve daha sonra da ağrısız genellikle 1-3 santimetre genişliğinde, ortasında karakteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir. Bundan ötürü deri şarbonu kara kabarcık olarak da adlandırılır. Çoban çıbanı ismiyle de anılan deri şarbonunda ayrıca, yaranın bulunduğu bölgedeki lenf bezlerinde şişmeler görülebilir. Tedavi edilmeyen deri şarbonu vakalarının % 10-20 si ölümle sonuçlanabilir.

Bağırsak şarbonu: Bulantı kusma, iştahsızlık, ateş gibi belirtilerle başlar bunu karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal izler. Daha sonra kan zehirlenmesi ve şok gelişerek ölüm meydana gelebilir. Bu tip şarbonda tedaviye başlansa dahi ölüm % 50 civarındadir.

Akciğer şarbonu: Soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlar. Yüksek ateş ve titremeler görülür. Birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü ve şok gelişir. Hastalık genel olarak ölümle sonuçlanır

Tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.