Yazıhan'da "İyi Tarım Uygulamaları" kapsamında düzenlenen sertifika törenine Vali Süleyman Kamçı da katıldı.
Malatya Kayısı Araştırma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı'na bağlı Kayısı Uygunluk Belgelendirme Limited Şirketi tarafından Yazıhan'da 'İyi Tarım Uygulamaları' eğitimi kapsamında başarılı olan çiftçilere sertifikaları düzenlenen bir törenle verildi.
Yazıhan'daki sertifika törenine, Vali Süleyman Kamçı, Yazıhan Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Yazıhan İlçe Tarım Müdürü Zafer Tanrıverdi, Yazıhan Ziraat Odası Başkanı ve Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Kayısı Tanıtma Vakfı yetkilileri ve çok sayıda üretici katıldı.
"452 çiftçiye 1 milyon 195 bin TL destekleme yapıldı"
Törende konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, 'İyi Tarım Uygulamalarının' tarım ürünlerinin topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsadığını belirterek, İyi Tarım Uygulamaları ile yapılan üretimin her aşamasının kayıt altına alındığını ve tüketicinin tercih ettiği 'güvenli gıdanın' üretildiğini söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulamaya geçirilen İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Yazıhan'da 2014 yılında 29 çiftçiye 2 bin 961 dekar alan için 148 bin 85 TL destekleme ödemesi yapıldığını belirten Vali Kamçı, 2015 yılında Malatya genelinde 452 çiftçiye yaklaşık 24 bin dekar alanda 1 milyon 195 bin TL destekleme ödemesi yapıldığını ifade etti.
Ali Selvi: Tarım sektörü 78 milyon vatandaşı ilgilendiriyor
Sertifika töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise, beslenme ve iş gücüne etkisi, milli gelire olan katkısı ve sanayi sektörüne sağladığı hammadde ile ekonomik, sosyal bir sektör olama özelliğini koruyan tarım sektörünün, 3 milyon civarındaki işletmesi, 6 milyonun üzerindeki çalışanı ile 78 milyon vatandaşın tamamını ilgilendirdiği söyledi.
Toplum için hayati önem taşıyan tarım sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması, köyden kente göçün engellenmesi, yeniliğe açık modem işletmelerin kurulması ve çiftçilerin köylerde istihdamın sağlanması amacıyla, Bakanlığın bitkisel ve hayvansal üretimin her aşamasında destekler verdiğini hatırlatan Ali Selvi, şu bilgileri verdi: "İyi Tarım Uygulamaları ile 2013 yılında Başkanlığını Sayın Valimizin yaptığı, Kayısı Geliştirme Vakfı bünyesinde kurulan " Kayısı Uygunluk ve Belgelendirme Ltd. Şirketi" adlı sertifika kuruluşu. İl ve ilçe Müdürlüklerimiz ve Ziraat Odalarının katkılarıyla İlimizde 2013 yılında 200 üretici ile 15.000 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları yapılırken, 2014 yılında 1564 üretici ile 96.000 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları yapılmış ve 4,8 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2015 yılında ise 3.700 üretici ile 208.000 dekar alanda İyi Tarım Uygulamamaları yapılmıştır.
2015 yılında Bakanlığımızca 10 milyar Türk lirası karşılıksız nakdi hibe desteği verilmiştir. 2016 yılında 11,6 milyar Liralık nakit hibe desteği verilecektir.
Ayrıca Bakanlığımızca verilen TKDK, DAP, KKYDP kapsamında verilen destekler ile Ziraat Bankası kanalıyla verilen destekler sayesinde Ülkemiz tarımı bu gün dünyada 11. sıradan 7. sıraya, Avrupa da ise 4. sıradan 1. sıraya yükselmiştir. Türk Lirası karşılıksız nakdi hibe desteği verilmiştir. 2015 yılın da Malatya ilimize ise Tarım Sigortaları Prim Desteği dahil 128 milyon TL karşılıksız hibe desteği verilmiştir. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yemde % 8, Gübrede %18 olan KDV oranı % 1'e indirilerek Gübre ve yemden kaynaklanan 2 milyar TL, KDV yükü kaldırılmış oldu."
Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin TL'ye kadar hibe
Ali Selvi ayrıca, işletme büyüklüğü 5 dekarın altında olan meyve, sebze ve süs bitkileri ile ıtri-tıbbi bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere, dekara 100 TL olmak üzere küçük aile işletmesi desteğinin yürürlüğe girdiğini ifade etti. Selvi, önümüzdeki dönemde genç çiftçilere yönelik proje karşılığı 30 bin TL hibe desteğinin de yürürlüğe gireceğini sözlerine ekledi.
Sertifika dağıtım töreninde son olarak konuşan Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç da, Bakanlığın başlattığı 'İyi Tarım Uygulamaları' kapsamında Yazıhan'daki 254 üreticinin bir araya gelerek 11 bin 550 dekarlık kayısı bahçesinde iyi tarım uygulaması bu eğitimleri başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazandığını söyledi. Kılınç, 'İyi Tarım Uygulamaları' projesi kapsamında çiftçilere desteklerini esirgemeyen Yazıhan Kaymakam Bedirhan İmamoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ile emeği geçen yetkililere teşekkür etti.
Yapılan konuşmaların ardından Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç Vali Süleyman Kamçı'ya, 'İyi Tarım Uygulamalarına verdiği destekten dolayı plaket verirken, uygulamaya katılan üreticilere de sertifikaları dağıtıldı.
Malatya Haber