Orman ve Su İşleri 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, sülün varlığını korumak için Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda 45 yıldır sülün üretimi yapıldığını söyledi.
Kılınçer, bu yıl Samsun'da üretilen 14 bin sülünün 10 ilde doğaya salındığını belirtti.
Orman ve Su İşleri 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. İnsanların doğaya müdahale ederek çehresini değiştirmesine neden olduğunu dile getiren Kılınçer, "Bilinen sebepler nüfus artması, sanayileşme, hızlı kentleşme, doğal afetler, düzensiz ve aşırı avlanma tabii kaynakların tahribini hızlandırmış birçok yabanıl hayvan türünün yok olmasına ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep olmuştur. Bölge Müdürlüğümüz yerli kuşlarımızdan olan ve nesli hızla azalan sülünü üreterek doğaya salmak ve doğada desteklenmesini yapmak amacıyla Kara Avcılığı Kanunu ve Milli Parklar Kanunu hükümleri çerçevesinde Sülün Üretme İstasyonunu kurmuştur. İstasyonumuz, 1969 yılında kurulmuş olup 1.1 hektar alanı kapsamaktadır. İstasyonumuzda 3 adet alıştırma kafesi, 4 adet 85 gözlü yumurtlama kümesi ve 18 gözlü kapalı yavru büyütme kümesi bulunmaktadır" dedi.
Kılınçer, sülünün tarlaların ormanla karıştığı yerlerdeki kısa boylu bitkilerin dibi ve buradaki sulak alanlar, açık araziler, ağaçlık ve fundalıklar, tarla, çayır ve akarsulara sınır teşkil eden orman kenarlarının bulunduğu alanlarda yaşadığını ifade etti. Kılınçer, sülünlerin 2003-2011 yıllarında Samsun, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Çorum, Bolu, Zonguldak, Bartın, Kocaeli, Adapazarı, Bursa, İstanbul, Edirne, Gümüşhane, Kırşehir, Kastamonu, Malatya illerinde doğal yaşamına uygun sahalarda tabiata bırakıldığını belirterek, "Bu bölgelerden alınan sonuçlarda doğal yaşama adaptasyonda sülünlerin gayet başarılı olduğu ve yabanda üreyebildikleri noktasındadır. Son yıllarda istasyonumuzda yapılan modernleşme çalışmaları ile Sülün Üretme İstasyonumuz ülkemizin en modern istasyonu haline getirilmiş ve yıllık 15 bini aşan üretimiyle Genel Müdürlüğümüzün belirlediği program doğrultusunda doğal hayatı desteklemektedir" diye konuştu.
Kılınçer üretilen sülünlerden Samsun'da 4 bin 250 tanesinin, Bartın'da 2 bin, Giresun, Rize, Ordu, Düzce, Bolu, Sakarya ve Zonguldak'ta biner tane, Bilecik'te ise 450 tane olmak üzere toplam 14 bin sülünün bu yıl doğaya salındığını belirtti. 2015 yılında da hedeflerinin 14 bin sülünü tabiattaki doğal yaşam alanlarına bırakmak olduğunu söyledi.
Haberler.com