"Bilecik'in Çukurören köyünde yaklaşık bir asırdır yetiştirilip toplanan genetiği değiştirilmemiş acı biber iç piyasada 60 ilde tüketiliyor"
Bilecik Ziraat Odası Başkanı ve Çukurören Köyü Muhtarı Ahmet Sevinen yaptığı açıklamada, köydeki 90 haneden yaklaşık yüzde 80'inin geçimini acı biberden sağladığını söyledi.
Yetiştiricilerin, biberleri hasattan sonra dizileme ve kurutma işlemine tabi tutarak pazara hazırladığını belirten Sevinen, şöyle devam etti:
"Çukurören acı biberi, yaklaşık bir asırdır köyümüzde üretilmektedir. Bu biberin genetiğiyle oynanmadı. Geçmişte tohum nasılsa bugün de aynı tohumla vatandaşımız üretmektedir. Yaklaşık 300 dönüme tohumları ekilir ve yılda 300-350 ton arasında yaş biber elde edilir.
İçinde katkı maddesi olmadığı için en fazla bir yıl dayanabilir. Bir yılın ardından doğal olduğundan dolayı güvelenir. Çukurören biberinin özelliği, doğal olarak üretilmesi, hiçbir katkı maddesi olmamasıdır."
"Biberi yiyen kolay kolay grip olmaz"
Sevinen, köylülerinin asırlardır şifa için ağızlarına acı biber sürdüklerini dile getirdi.
Söz konusu ürünün hasadının ağustos-eylül aylarında yapıldığı bilgisini veren Sevinen, "Tohumlarını mart ayında ekeriz. Mayısta şaşırtma yaparız, bunu damlama sulamada haşlarız. Sonbaharda kırağı yağana kadar toplarız. Bu adeta doğal bir aspirin. Köyümüzde kimse kolay kolay grip olmaz" diye konuştu.
Sevinen, Çukurören biberinin hasattan sonra Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin 60 ilinde satıldığını sözlerine ekledi.
Haber 7