Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerine verilecek 30 bin lira hibe desteğine ilişkin uygulama ve esasların anlatıldığı bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Elbistan ile birlikte 5 kuzey ilçenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeline yönelik olarak Ziraat Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen organizede Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mikdat Kasal tarafından projenin detaylarına ilişkin olarak sunum yapıldı.
Kasal, sunumunda 30 bin lira hibe desteğinden yararlanma şartlarına ilişkin olarak, "Başvuru yapacak genç çiftçilerde; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşından gün almış, 41 yaşından gün almamış olmak, Okur-yazar olmak, Başvuru tarihi itibarıyla ücretli çalışıyor olmamak, Başvuru tarihi itibarıyla örgün eğitime devam ediyor olmamak, Başvuru tarihi itibarıyla KDV, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak, Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak şartları aranacak" dedi.
Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mikdat Kasal, genç çiftçilerin başvuru aşamasında 30 bin lira hibeden faydalanabileceği ve uygulamakta zorunlu olduğu projelerle ilgili olarak da, "En az 7 başlık ve en az 8 aylık en az 220 kg canlı ağırlığındaki besilik erkek sığır alım içerikli etçi ve kombine ırk besi projesi. En az 4 başlık ve en az 9 aylık dişi damızlık düve yetiştiriciliği projesi. En az 40 baş sürü içerikli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesi. En az 40 adet arılı kovan, 5 adet boş kovan ve arıcılık malzemesi, 100 kg temel petek ve 400 adet çıta içerikli arıcılık projesi. En az 500 adet içerikli serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliği projesi. En az 400 adet serbest sistem kaz, ördek hindi yetiştiriciliği projesi.
En az 10 dekar alanda bodur ve yarı bodur olmayan en az 250 adet sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemli, pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesi. En az 10 dekar alanda bodur ve yarı bodur olmayan en az 250 adet sertifikalı fidan ile etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili, pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesi. En az 6 dekar alanda en az 500 adet yarı bodur sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemi veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli kapama bahçe tesisi projesi. En az 4 dekar alanda en az 800 adet bodur sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemli ve askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli kapama bahçe tesisi projesi. En az 5 dekarlık alanda en az 1.250 adet sertifikalı fidanı ile basınçlı sulama sistemli veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve askı sistemi veya terbiye sistemin ile çapa makinesi veya pülverizatör veya içerikli bağcılık projesi. En az 5 dekarlık alanda en az 20 bin adet fide ve basınçlı sulama sistemli ile kapama malçlı ve pülverizatör içerikli çilek yetiştiriciliği projesi. d) Kültür mantarı üretimi projeleri: En az 100 m2'lik alanda 25 ton kompost, 3 kat ranza sistemi, sırt pompası, sulama sistemi, 1 adet vantilatör, aspiratör, higrometre ve termometre içerikli beyaz şapkalı kültür mantarı üretimi projesi. En az bin m2'lik alanda kontrolü örtü altı tesisi, 20 ton kompost içerikli, istiridye mantarı, kaya mantarı yetiştiriciliği projesi" bilgilerini aktardı.
Toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Elbistanın Sesi