2016 ÇİFTÇİ DESTEK ÖDEMELERİNDE SON DURUM NE OLDU?

Her yıl binlerce çiftçiye ödenmesi planlanan destek primleri ile birlikte tarım faaliyetlerinin daha da canlandırılması amaçlanıyor.

Çiftçilerin tarımsal faaliyetlerde zorluk yaşaması ve zirai alanda ihtiyaç duyulan malzemelerin fiyatlarında her geçen gün artış yaşanması nedeniyle çiftçilere verilen destek primleri de artış gösteriyor.

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın "Eskişehir'de AB bazında üretilen projeler yetersizdir" açıklamasına cevaben "Bakanımızdan projelere destek istiyoruz" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Eskişehir Valiliği ziyareti sırasında Eskişehir'in AB bazında 26 milyon Avro destek alarak gerçekleştirdiği 294 projeyi Eskişehir için yetersiz olduğunu ifade ederek sitemde bulunmuştu. Bakan Bozkır'ın bu açıklamasına istinaden bir değerlendirmede bulunan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, "Bakanımızın bu konudaki açıklamasına teşekkür ediyoruz ve proje sayımızı arttırma, daha fazla üreticimizin bu desteklerden faydalanabilmesi konusunda Bakanımızın desteklerini bekliyoruz" dedi.

ESKİŞEHİR YER ALMIYOR

Gerek AB projelerinde gerekse Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (IPARD) kapsamında yer alınamamasının altında yatan önemli sebepler bulunduğunu ifade eden Buluşan şunları dile getirdi:

"Bunlardan biri; şehrimizin çevresindeki illerin IPARD kapsamında yer almasına rağmen Eskişehir'in yer almamasıdır. Hükümetimizin her ne kadar 39 ilde kırsal kalkınma desteği ile IPARD projesinin benzer bir çalışma olduğunu söylese de kırsal kalkınma desteği ile IPARD kapsamında proje yapmak isteyen çiftçilerimizin karşısına KDV gibi birkaç farklı kalemde çıkan vergiler masraflar nedeni ve verilen destekle beraber üreticimizin kendi imkanlarıyla aynı bedeli harcaması gerekmektedir. Yüzde 50 ve yüzde 65 sınırlarında verilen desteğin de kalan kısmının üreticiden proje başlangıcında harcaması beklenmektedir."

ÜRETİCİ GEÇİM DERDİNDE

Ülkemizde plansız üretim ve denetimsiz pazar sistemi nedeniyle üreticinin ürününün para yapmamasının beraberinde geçim sıkıntısını doğurduğuna dikkat çeken Buluşan, sözlerini şöyle noktaladı:

"Geçim sıkıntısı çeken üreticilerimizin de proje için bütçe ayırmaları mümkün olmamaktadır. Bu nedenle proje yapan ve projesi onaylanan iştirakçı üreticilerimize devlet bankası tarafından 0 (sıfır) faizli ve 5 yıl ile 10 yıl içinde ödeme planı ile borçlandırılarak üretici ve kooperatiflerin ödemesi gereken yüzde 35 ve yüzde 50'lik pay için destek olunabileceğini düşünmekteyiz."

Haber Port
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.