2016 BAKLİYAT YILI FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya 2016 bakliyat yılının tarımın kalkınması için fırsata dönüştürülmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Başkan Altunkaya, Anadolu’nun bereketli topraklarında sağlanacak teşviklerle ve yeni tarım politikalarıyla hak ettiği değerlerde üretimin sağlanacağını, beyaz yakalı insan iş gücü için önemli istihdamların sağlanacağını ifade etti. Türkiye’nin önerisi doğrultusunda BM tarafından 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesini de değerlendiren Altunkaya, Türkiye’nin bakliyat üretiminde eski günlerine dönebilmesi için bunun fırsata çevrilmesi gerektiğini ifade etti. Altunkaya, “Türkiye genelinde bakliyat üretiminde önemli oranda düşüş yaşandığını, bunun temel nedenlerinin geçmiş dönemlerde uygulanan yanlış tarım politikaları kadar üreticinin de zahmetli bir ürün yetiştiriciliği olan bakliyat üretimini yavaş yavaş bırakarak daha kolay ürünler yetiştirmeye yönelmesi olarak değerlendirilebilir. Bakliyat yılı bu anlamda Türkiye için tarımsal reformların oluşturulması ve buna bağlı olarak çiftçilerin bu ürünleri yeniden ekmesinin teşvik edilmesiyle fırsata dönüşebilir.

Diğer taraftan bakliyat ürünlerinin obeziteyle mücadeledeki öneminin tüketicilere doğru anlatılması ve bu ürünlerin tüketilmesinin özendirilmesi ortaya ciddi bir talep çıkaracaktır. Bu anlamda doğru politikalarla büyük bir istihdamın da sağlanması gündeme gelebilir. bugün beyaz yakalı binlerce ziraat mühendisimiz işsizlikle mücadele derken bakliyat üretimine yönelik yapılacak yatırımlar ve verilecek teşvikler bu mühendislerimizin de ciddi anlamda istihdam edilmesi için önemlidir. 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için gerçekleştirdiğimiz ihracatlar da elbette birliklerimiz için hububat kadar bakliyatta büyük önem taşımakta, ancak ithal ettiğimiz ürünlerin ihracatını yaparak bu kalemlere olan talepleri karşılıyoruz. Oysa bir tarım ülkesi olan Türkiye’de bakliyat üretiminin geliştirilmesi ve teşviki kendi ürünlerimizin ihracatını gerçekleştirmemizi sağlayacaktır. Bu da 2023 hedefleri için önemli bir adım olacaktır” dedi.

"2023 HEDEFLERİNİ ZORLAYABİLİRİZ"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2015 yılı tarımsal üretiminde beklenen artışları da değerlendiren Başkan Mahsum Altunkaya, bakliyat üretimlerini arttırarak, 2023 hedeflerinin zorlanabileceğini kaydetti. Altunkaya, “TÜİK verilerine bakıldığında 2015 yılı sonuna kadar tarımsal üretimde gerçekleşmesi beklenen rekolte ülkemizin iç tüketimini dahi yeterli oranda karşılayamayacak miktardadır. Buna göre tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18,1 oranında artarak yaklaşık 38,6 milyon ton olacağı tahmin edilirken bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 18,9 oranında artarak 22,6 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 27 oranında artarak 8 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 10,8 oranında artarak 920 bin ton, tane Mısır üretiminin yüzde 7,6 oranında artarak 6,4 milyon ton olması öngörmektedir.

Bakliyat açısından ise yapılan tahminler baklagillerin önemli ürünlerinden nohudun yüzde 2,2 oranında artarak 460 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 4,6 oranında artarak 340 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 14,3 oranında artarak 4,8 milyon ton olacağı tahmin edilmiştir. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin yüzde 2,6 oranında artış göstererek 1,7 milyon ton olması öngörülüyor. Ülke olarak dünya pazarlarında daha etkin ve aktif olabilmemiz için bütün ürünler için rekoltelerin daha yüksek olması ve üretimin bu anlamda teşvik edilmesi şarttır. Anadolu bu anlamda gerçekten bir tarım üretim merkezi gibidir. Bizlerin koordineli olarak yapacağımız en önemli şey üreticiden tüketiciye kadar zincirin bütün halkalarının el birliğiyle bu gelişmeleri desteklemesi olacaktır” diye konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.