12'nci Teknoloji Ödülleri törenle sahiplerini buldu. 'Teknoloji ve insan' temalı törende, dijital dünyada başarının yollarını anlatan Wesley Clover Yönetim Kurulu Başkanı Sir Terry Matthews, en büyük hammaddesinin gençler olduğunu söyledi.
Bundan 44 yıl önce 4 bin dolar borç alarak çıktığı girişimcilik yolculuğunda üçü 1 milyar doların üzerinde ciroya sahip, toplam 100'ün üzerinde firma kuran Wesley Clover Yönetim Kurulu Başkanı Sir Terry Matthews, 'En büyük hammaddem genç insanlardı' dedi. TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri töreninde konuşan Matthews, dijital dünyada başarılı olmanın yollarını anlattı. Matthews, 'Teknoloji şirketlerinde başarıya ulaşmak için birinci kural eğitimli gençlerle çalışmak. Onlara maaş değil, firma ortaklığı verdiğinizde haftanın 7 günü çalışabiliyorlar. Ve diğer bir önemli konu ise müşterileri dinlemek, onlara bir şey satmak yerine isteklerini hayata geçirmek. Şu an Türkiye'de 7 start-up firması ile çalışıyorum. Bazı firmalar 2 yaşına geldi. Türkiye muazzam gençlere sahip. Teknoloji dönüşümünün başlangıcındayız. Tarımda, otomotivde, hayvancılıkta teknolojinin kullanımı ile önemli projeler hayata geçirilebilir, yeni başarı hikâyeleri yaratılabilir. Yetenekli gençlerimize nasıl çalışabileceklerini, nasıl başarılı olabileceklerini doğru aktarabilirsek, Türkiye başarıyı yakalayabilir' dedi.
Tükettiğimizden daha fazla teknoloji üretmeliyiz
'İnsan Odaklı Teknolojiler - teknoloji@insan' temalı organizasyonun açılış konuşmasını XII. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay gerçekleştirdi. İlki 1998'de gerçekleştirilen Teknoloji Ödülleri'ne 35 müracaat varken, bu yıl sayının 170'e çıktığını belirten Altay, "Türkiye'de teknolojinin gelişimini gösteren bu büyük artış bizi yüreklendiriyor, geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor. Genç ve dinamik nüfusumuzla ve bilhassa son 10 yılda Ar-Ge'yi odağına alan hükümetlerimizin, teşvik politikalarıyla çok yol aldık. Bu nedenle de daha hızlanmak istiyoruz" dedi. Konuşmasında Türkiye'nin teknoloji ithalat ve ihracat rakamlarına da değinen Altay, şöyle konuştu:
'Yüksek teknoloji ürünlerde ithalatımız, ihracatımızın maalesef 5 buçuk katı. Orta yüksek teknoloji ürünlerinde de ithalatımız, ihracatımızın 2 katı. Türkiye olarak teknolojiyi üretmiyor, maalesef tüketiyoruz. Artık tükettiğimizden daha fazla üretmeliyiz. Türkiye 500 milyar dolar ihracat hedefine ancak ve ancak yüksek teknoloji üretimi ile erişebilir. Unutmamalıyız ki her başarılı Ar-Ge projesi, geleceğimizin bir kilometre taşıdır. Dördüncü sanayi devrimine geldiğimizde, teknolojik yolculuğumuzda bizi bekleyen en önemli konu da 'insan odaklılık'. Artık hepimizin dilinde olan yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, akıllı araçlar, 3 boyutlu yazıcılar, nano teknoloji ve biyoteknoloji gibi alanlarda yapabileceklerimizin sınırı yok. Çünkü artık teknoloji insanla birleşmek, ona odaklanmak zorunda. İşte bu nedenle konferansımızın teması "İnsan odaklı teknolojiler". Ben ülkemizde yetenekli, yaratıcı gençlerin olduğunu görüyor ve onların başarılarına yürekten inanıyorum. Bu noktada bizlere düşen, bu başarıyı hayata döndürecek iklimi ülkemizde yaratmak.'
'Milli projeler yurtdışına açılmalı'
DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın oturum başkanlığını yaptığı 'İnsan Odaklı Teknolojiler' panelinde ise Enocta Grup CEO'su Ahmet Hançer, Siemens Satış Direktörü Hakan Mavruk, TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, InfoDif Kurucu Ortağı Kerem Çalışkan ve Young Guru Academy Proje Danışmanı, YGA Mezunu Duygu Kayaman sektörlerde yaşanan teknolojik gelişmeleri, değişen süreçleri ve iş dünyasına kazandırdıklarını katılımcılarla paylaştı.
Tülin Akın, 2004 yılından bugüne 12 bin köyün ziyaret edilerek hayata geçirilen 'Çiftçi Kulübü' projesini anlattı. Tülin Akın Türkiye genelindeki 1,4 milyon çiftçiye cep telefonu üzerinden ulaştıklarına değinerek, 'Masaüstü ve mobil ortamda hayata geçirdiğimiz proje sayesinde Türkiye genelindeki çiftçilerimize hal-borsa fiyatı, tarımsal bilgilendirmeler, hibeler gibi bilgileri aktarıyoruz. Akıllı Köy projemizde ise teknolojinin tarımsal ve bilişim teknolojilerini tabana yaymayı istiyoruz. Tarla üzerinde toprak yapısından, gübrelenmeye, sulama sisteminden çiftlikteki ineklerin takibine kadar tüm detaylar teknoloji ile takip edilir hale geldi. Çiftçilerimiz bu yapıya alıştığında projeyi Türkiye genelindeki diğer çiftçilerimize aktarmak için Akıllı Köyümüzde ağırlayacağız' açıklamasını yaptı.
Dünya.com