AB'nin aday ülkelere yönelik hazırladığı kırsal kalkınma programlarının ikinci dönemi yılın son çeyreğinde başlıyor.
Avrupa Birliği'nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu kırsal kalkınmayı destekleyen Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma (IPARD) programının ikinci fazı bu yılın son çeyreğinde uygulanmaya başlanacak. Program sürecinde yatırımcılara devlet destekleriyle beraber 1 milyar avronun üzerinde kaynak sağlanması planlanıyor. Programının ikinci fazı olan ve 2014-2020 yıllarını kapsayan IPARD II programı bu senenin başında Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. Komisyon kararının sonucunda 801 milyon avro tutarındaki AB katkısı, kırsal kalkınma yatırımlarında kullanılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'ne tahsis edildi.
UYGULAMA YILIN SON ÇEYREĞİNDE
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, 2011 yılında başlayan IPARD programının ilk döneminde yaklaşık 11 bin projeye 2,6 milyar lira hibe desteği sağladıklarını, bu destekler sayesinde 4,6 milyar liralık yatırım gerçekleştiğini ve 35 bin kişilik istihdam yaratıldığını belirtti. Nazlı, IPARD programının ikinci döneminde de 1 milyar avronun üzerinde kaynağın yatırımcıyla buluşturulacağını ifade etti.
DESTEK KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
TKDK Başkanı Nazlı, IPARD II Programı'nda et ve süt üretimine verilen hibe desteği üst sınırının % 65'ten % 70'e, arıcılık, bitkisel üretim, yöresel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen desteğin % 50'den % 65'e çıkarıldığını vurguladı. Nazlı ayrıca, et ve süt ürünleri, meyve ve sebze ile su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımların ise % 50 oranında desteklendiğini, atık yönetimine ilişkin harcamaların da yer alması durumunda bu yatırımlara % 10 ek destek verileceğini bildirdi. Yenilenebilir enerji yatırımları ile makine parkları da yeni sektörler olarak destek kapsamına alındığına dikkat çeken Nazlı, yerel kalkınma stratejilerinin oluşturulması ve çevre dostu tarımsal uygulamaların da destek kapsamında olduğunu sözlerine ekledi.
Kırsal kalkınmada AB, kesinin ağzını açtı
Uygulanacak Kırsal Kalkınma Programı'ndaki yeniliklere dikkat çeken TKDK Başkanı Nazlı, “İlk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü üretimi, manda eti üretimi, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği ve mantar üretimi de eklendi'' dedi.
Enerjiye % 100 destek
IPARD Programı'nda elektrik üretim ve satışını içeren ve 1 megavat kapasiteyi geçmeyen yenilenebilir enerji yatırımlarının da destek kapsamına alındığını vurgulayan Ali Recep Nazlı, il, ilçe ve belde belediyeleri, köy İdareleri, il özel idareleri, organize tarım bölge yönetimleri ve yerel yönetim birliklerinin yapacağı yenilenebilir enerji yatırımlarının ise % 100 oranında destekleneceğini kaydetti.
Kadın girişimciler unutulmadı
Yeni IPARD programında da kadın girişimcilere, gençlere ve dağlık alanlarda yatırım yapacaklara öncelik tanınacağının da altını çizen TKDK Başkanı Nazlı, “Tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonunu ve AB standartlarına yükseltilmesini, kırsal alanlarda yaşam kalitesinin ve istihdam olanaklarının artırılmasını hedefleyen programın ülkemize şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Yeni Şafak