Artan dünya nüfusu beslenme ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında dünya nüfusunun 12 milyar olması bekleniyor. Bu durumda bugün bile gıda sıkıntısı çeken ülkelerin 2050 yılında nasıl bir kıtlıkla boy ölçüşeceği az çok tahmin ediliyor.
Nüfus artışı, öngörülen yolu izliyorsa, 2050 yılına kadar yiyeceklerin çoğunu yetiştirmek için yeterli arazi bulunmayacak. Çiftliklerden kentsel merkezlere kadar olan ürünlerin taşınmasına ilişkin yapılan maliyetlerde giderek artıyor.
Böyle giderse herkesin yiyeceğini kendisinin yetiştirmesi gerekecek. Bu konuda da en etkili yöntemin dikey yani topraksız tarım olması bekleniyor. Peki nedir bu insanlığı kurtaracak olan dikey tarım yöntemi?
Dikey tarım, geleneksel çiftçilik kavramını tam anlamıyla tersine çevirir ve dünyanın en yoğun şehirlerinden bazılarında küçük ayak izleri taşıyan yüksek binalarda üretilen tarım çeşididir.
Başta Singapur, Japonya, Amerika olmak üzere dünyanın pek çok bölgesi dikey tarım tesislerine sahip. Bu tesislerde tonlarca üretim yapılıyor. Tesisler enerjisini güneşten, rüzgardan sağlıyor. Üretim yağmur suları ile yapılıyor. Şu anda dünyanın en büyük dikey tarım tesisi Japonya'da bulunuyor ve normal bir tarım arazisinde üretildiği zaman harcaması gereken suyun sadece %1'ini kullanarak aynı miktarda ürün üretiyor. Ayrıca %80 daha az enerji harcıyor.
Yenilikçi şirketlerden biri Urban Crops. Bu tesislerde topraksız (hydroponic) bir üretim modeli kullanılıyor. Direkt bitkilere bağlı bir yöntem ile özel besinler ve minerallerle bitkiler besleniyor. Bu teknik sayesinde normalde 500 m2 alana ihtiyaç duyulacak kadar üretimi 50 m2 alanda yapabiliyorlar. Ürünlerin daha iyi büyüyebilmesi için led mor ışıklar geliştirilmiş ve en iyi büyüme ortamı tesis edilmiş durumda. Tabi şirket bu işte tek başına değil bir çok farklı rakip girişim hayata geçmeye başlamış.
Dikey Tarımın Avantajları:
1.Az alanda çok ürün almak
2.İşçilik ve maliyetten tasarruf yapmak
3.Güvenilir ürün elde etmek
4.Kent merkezlerinde her yerde üretim yapabilmek
5.Şehirde tarım yapılmasın, şehrin havasının değişmesini sağlar.
6.Toprak ve alan sıkıntısı açısından ideal bir tarım yöntemi.
7.Tarımı sadece köye endekslemek yerine köylerde üretilen ürünlerin aynısını yakıt maliyetini düşürüp, gıdaların ezilmesini de önleyerek daha avantajlı hale getirmek.
8.Ayrıca ultraviyole ışıklar kullanarak üretim yapılacak ve üretim yıl boyu devam edecek.
9.Tarımsal ilaç kullanımı daha azdır, ortam sterilizasyonu gerekli değildir veya kolaylaşır
10.Sera ısıtma harcamaları düşüktür
11.Üretim yapılabilecek alanlar çok çeşitlidir
12. Bitkiler kontrollü bir şekilde beslenir
13.Birim alanda bitki sıklığı fazladır
14. Sulama kolaylaşır ve bitkiler su stresi yaşamaz
15. Önceki ürünün hasatı ile yeni üretime başlama arasındaki süre çok kısadır
16. Erkencilik sağlar
17. Üretim türüne göre alternatif yetiştirme yöntemleri vardır
18. Üründe kanserojen nitrat birikimi olmaz
19.Yabancı ot sorunu olmaz
20. Toprağın bitkisel üretime uygun olmadığı yerlerde üretim mümkündür
- çöller
- turizmin önemli olduğu adalar
- denize yakın olan tuzlu suyun etkisinde kalan yerler
- kayalık alanlar
- jeotermal alanlar
Bu Yöntemde Tercih Edilen Bitkiler
Domates, patates, yeşil soğan, havuç, patlıcan, salatalık, kabak, bezelye, fasulye, ıspanak, marul, roka, maydanoz, dolmalık biber, brokoli, mısır, buğday, seker pancarı, cay, pamuk, karpuz, kavun, cilek ve benzeri tüm otsu gövdeli bitkiler kolaylıkla yetiştirilebilir.
Devlet Desteği
Ülkemizde yaygın olarak gelişmeyen bu sistem, devlet tarafından desteklenmektedir. Tarım teşvikleri konusunda oldukça iyi miktarlarda ödenek ayrılan bu alanlarda, topraksız tarım yapacak kişilere ilk etapta 50 bin TL hibe ve 100 TL'lik faizsiz kredi imkanı sunuluyor. Genellikle KOSGEB tarafından desteklenen bu sisteme kalkınma ajansları ve Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'da destekliyor. Bu işe giren kişilerin destekler konusunda maddi sıkıntı yaşama olasılığı oldukça düşük görünüyor.
Şuan ülkemizde devlet destekli topraksız tarım işletmesi yaygın değil. Ancak bu desteklerle kurulan işletmelere bakıldığı zaman oldukça büyük işletmeler olduğu görülmekte. Bundan dolayı girişimcilerin bu alandaki projelerini hız kazandırmaları gerekmektedir. Eğer topraksız tarım için oluşturacağınız alanlarda bir de sera bölümleri oluşturursanız hem devletten alacağınız destek miktarlarını arttırabilir hem de üretim konusunda daha büyük bir avantaj elde edebilirsiniz.
Tarim.com.tr