G-20 ZİRVESİNDE TARIM İLE İLGİLİ NELER KONUŞULDU ?

Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde bu yıl en çok işlenen konuların başında tarım ve hayvancılık gelirken ülkeler arasında yapılan görüşmeler ve imzalanan protokoller tarımda yeni fırsatların habercisi niteliğinde.

 G20 Liderler Zirvesi’nde organizasyonu ve dönem başkanlığıyla büyük başarı sağlayan Türkiye,  zirvede önemli işbirliklerine imza attı. Sadece Çin, Singapur, Japonya ve Rusya ile varılan mutabakatın ticari boyutu 215 milyar dolar olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi başkanlığındaki heyetler arası görüşmenin ardından iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı. Bunlardan en önemlisi ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’ nin Türk kirazlarının Çin’e ihraç edilmesi ve Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünleri İçin Veterinerlik ve Sağlık Şartları konusundaki imzalanan protokollerdir.

 Uzakdoğu ülkeleri son yıllarda süt ve süt ürünleri ihracatı için hedef pazar haline gelirken ayrıca iki ülke arasında özellikle süt ve süt ürünleri ihracatı ile Veterinerlik ve Sağlık Şartları konusundaki yeni gelişmeler için bu zirve aracılığıyla hız kazandı. Antalya G-20 zirvesinde imzalanan protokoller başta Çin olmak üzere Dünya piyasasına yapılacak ihracatlar için Türkiye’nin önünü açacak yeni bir fırsat oluşturuyor.

Öte yandan G-20 Zirvesi için Antalya’da bulunan Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği görüşmelerde Rusya'nın inşa edeceği Akkuyu Santrali'nin yapımı konusundaki gelişmelerin konuşulduğunu açıklamasının ardından Zeytinlik Kanunu ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Buna göre Nükleer santral yapımı için Zeytinlikler Kanununun bir an evvel çıkarılarak bu alanların imara açılacağını da belirtti.

 G20 dönem başkanlığında Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği "Tarım Alanında Üst Düzey Görevliler Toplantıları", "Tarım Alanında Üst Düzey Bilim İnsanları Toplantısı  (MACS)" ve "Tarım Bakanları Toplantısı"nın öncellikli konusu olan gıda israfı ve kayıplarının küresel ölçekte azaltılmasının önemi G20 liderlerince de kabul edilirken G20 Tarım Bakanları Bildirisi’nde belirtilen ve G20 Kalkınma Çalışma Grubu ile Tarım Bakanlıklarının birlikte oluşturduğu "G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı"nı onaylanarak özellikle kırsal alanda bulunan kadınlar ve gençlerin ihtiyaçlarına yönelik özel bir çalışma yapılması ve Gıda israfı ile gıda kayıplarının küresel ölçekte azaltılmasının gerekliliğine de vurgu yapıldı. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çalışmalarına da tam destek veren G-20 ülkeleri Türkiye’nin Avrupa ve Asya’ya daha fazla ürün ihraç etmesi için gerekli desteklerin verilmesini kararlaştırdılar.

 

Hayal Senem Sayan

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.